Skip to main content

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 60 ευρώ η τιμή- Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021

REUTERS/Kacper Pempel

Έκαναν «βουτιά» έως και 11%.

Σε χαμηλό 16 μηνών υποχώρησαν την Δευτέρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Αναλυτικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές έκαναν «βουτιά» έως και 11%, διαμορφώνοντας την συνολική πρώτη των τιμών για φέτος στο 22%.  Μάλιστα, στις 11:30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές υποχώρησαν κάτω από το φράγμα των 60 ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 57,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την πτώση τροφοδοτούν:

  • Οι γεμάτες με προμήθειες αποθήκες στην Κίνα και οι χαμηλές τιμές στο εσωτερικό, που με τη σειρά τους αναγκάζουν τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να καταλήξουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, περιορίζονται οι ανησυχίες της αγοράς ότι το άνοιγμα της ασιατικής χώρας, που προσφάτως χαλάρωσε τους αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό, θα τονώσει τη ζήτηση και θα αποσπάσει φορτία από τη Δύση.
  • Η παρατεταμένη περίοδος με ήπιες καιρικές συνθήκες. Αν και αναμένεται να υποχωρήσουν οι θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα, είναι πιθανό ο «χειμωνιάτικος» καιρός να μην κρατήσει πολύ, ούτε να είναι αρκετά ισχυρός, και επομένως δεν αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα αποθέματα φυσικού αερίου.
  • Τα αποθέματα φυσικού έχουν υποχωρήσει ελάχιστα, καθώς η ζήτηση παραμένει υπό έλεγχο και οι εισαγωγές LNG είναι ισχυρές.
  • Η συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρώπη ότι τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης έχουν περάσει καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί και οι φόβοι για ύφεση να υποχωρούν.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στον περιορισμό της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να παράγει άνευ προηγουμένου ποσότητα αιολικής ενέργειας, ενώ η Βρετανία έφτασε επίσης σε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην υπάρχει τέλος στην πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου», ανέφερε η Energi Danmark σε σημείωμά της. «Η κατάσταση πανικού από πέρυσι έχει αντικατασταθεί από τη σιγουριά ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς προβλήματα εφοδιασμού».

Παρά την αισιοδοξία, αρκετοί προειδοποιούν ότι η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Η Ευρώπη στάθηκε «τυχερή» με τον καιρό αλλά την ίδια ώρα η προσφορά παραμένει εκτεθειμένη σε γεωπολιτικά γεγονότα, δήλωσε ο πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να έχουν μειωθεί, αλλά εξακολουθούν να είναι σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο της πενταετίας για την εποχή.

naftemporiki.gr