Skip to main content

Οι δέκα κορυφαίες διεθνείς οικονομικές ειδήσεις της Economic Daily

Γιεν Σιν (Yan Xin)/ Economic Daily

Στο εργοστάσιο Dayun New Energy Automobile «έξυπνοι» ρομποτικοί βραχίονες συγκολλούν το πλαίσιο ενεργειακού αυτοκινήτου (φωτογραφία).

Το 2022 η πανδημία της COVID-19 αποτέλεσε ένα μόνιμο εμπόδιο στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η οποία στερούμενη δυναμισμού αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις διάφορες προκλήσεις. Το γεγονός αυτό επιτάχυνε τις πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του αιώνα μας κοσμοϊστορικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, πολλές χώρες υιοθέτησαν μέτρα για τη σταθεροποίηση και την αποκατάσταση της οικονομίας τους και ενίσχυσαν τον συντονισμό των πολιτικών τους, δίνοντας μαζί μια γεμάτη βεβαιότητα απάντηση στις κοινές παγκόσμιες προκλήσεις. Η Economic Daily συνέλλεξε τις δέκα κορυφαίες διεθνείς οικονομικές ειδήσεις του 2022 προκειμένου να βοπηθήσει τους αναγνώστες της να κατανοήσουν καλύτερα τα βασικά χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας και τις μελλοντικές τάσεις της για το επόμενο έτος.

1)    Η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, οι κυρώσεις των δυτικών χωρών προς τη Ρωσία και τα αντίμετρα της τελευταίας πυροδότησαν μια παγκόσμια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Η διεθνής χρηματοπιστωτική αγορά διανύει έκτοτε μια περίοδο συνεχών αναταραχών.

2)    Οι χώρες της ομάδας των G20 πραγματοποίησαν σύνοδο κορυφής στο Μπαλί. Το θέμα της συνόδου ήταν «κοινή και ισχυρότερη ανάκαμψη». Η έκκληση της Κίνας για μια πιο ανθεκτική και δίχως αποκλεισμούς παγκόσμια ανάπτυξη κέρδισε ευρεία υποστήριξη.

3)    Οι τρεις κύκλοι συνόδων κορυφής της Κίνας με αραβικά κράτη, με τη Σαουδική Αραβία και με άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου επικεντρώθηκαν στην οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, αντανακλώντας τη στρατηγική επιλογή της Κίνας και των αραβικών χωρών να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τον συντονισμό τους απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.

4)    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την επιθετικότερη αύξηση επιτοκίων από το 1982, εντείνοντας τις αναταραχές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς και επηρεάζοντας αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

5)    Την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership), εγκαινιάζοντας επισήμως τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο.

6)    Η υψηλής ποιότητας και από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» σημείωσε σταθερή πρόοδο με την κατασκευή πολλών έργων ανά τον κόσμο να επιταχύνεται.

7)    Διοργανώθηκε η 5η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας. Οι συνολικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης ξεπέρασαν τα 340 δισ. δολάρια ΗΠΑ, καθιστώντας την κινεζική αγορά «πηγή» μεγάλων ευκαιριών για όλο τον κόσμο.

8)    Με τον υψηλό πληθωρισμό να μαστίζει πολλές χώρες, την αγορά κρυπτονομισμάτων να γνωρίζει μεγάλες αναταραχές και την κρίση χρέους να εξαπλώνεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι διεθνείς οργανισμοί υποβάθμισαν τις αρχικές προβλέψεις τους για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

9)    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες νέων ενεργειακών οχημάτων αναπτύσσονται ταχύτατα, και ο ετήσιος όγκος πωλήσεών τους σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. οχήματα.

10)       Η έγκριση του «Νόμου για τα τσιπ και την επιστήμη» και του «Νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού» των ΗΠΑ υπονόμευσε σοβαρά τη σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων.