Skip to main content

Υποδεχόμαστε ένα λαμπρότερο μέλλον για την κινεζική οικονομία

REUTERS/Aly Song

Με τα μάτια στραμμένα στο 2023, η ανθρωπότητα, οι εποχές και η ίδια ιστορία θα συνεχίσουν να γνωρίζουν πρωτοφανείς μεταβολές.

Κάνοντας μια αναδρομή στον χρόνο που έφυγε, μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε το αποτύπωμα της κινεζικής οικονομίας σε πείσμα των αντιξοοτήτων του 2022.

Αντιμέτωπη με ένα πολυτάραχο εξωτερικό περιβάλλον και συνεχίζοντας το επίπονο έργο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης, η κινεζική οικονομία αντιμετώπισε με θάρρος τις αντιξοότητες, ανταποκρίθηκε με ηρεμία στον αντίκτυπο πολλών περίπλοκων και απρόβλεπτων παραγόντων και στήριξε γερά το μακροοικονομικό πλαίσιο της αγοράς της, σταθεροποιώντας την οικονομία της και επιδεικνύοντας την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις τεράστιες δυνατότητές της.

Τον περασμένο χρόνο η κινεζική οικονομία απέκτησε μια πιο στέρεη βάση, εδραιώνοντας περαιτέρω τον δυναμισμό της σταθερότητας και της ανάκαμψής της. Ακολουθώντας τις σαφείς επιταγές για τον έλεγχο της επιδημίας, τη σταθερότητα της οικονομίας και την ασφαλή ανάπτυξη, και χάρη στις κοινές προσπάθειες όλων των μερών, το ΑΕΠ της Κίνας για το 2022 αναμένεται να υπερβεί τα 120 τρισ. γιουάν. Με την κινεζική οικονομία να πραγματοποιεί άλματα δισεκατομμυρίων το 2020, φθάνοντας συνολικά τα 114,9 τρισ. γιουάν για το 2021, τα ανωτέρω επιτεύγματα δεν ήταν εύκολα.

Πέρυσι η οικονομική άνοδος της Κίνας σημείωσε αξιοσημείωτο δυναμισμό, ενώ ισχυροποιήθηκαν παράλληλα η σταθερότητα και η πρόοδος της οικονομίας. Σε γενικές γραμμές, οι δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες. Ωστόσο, η κινεζική οικονομία, αψηφώντας τον άνεμο και τα άγρια κύματα, αντιστάθμισε τους όποιους κινδύνους. Σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στην έρευνα βασικών τεχνολογιών, με πολλές και σπουδαίες ανακαλύψεις στην «ευφυή» μεταποίηση, ενώ οι στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες αναπτύχθηκαν ταχύτατα, προσφέροντας πλούσιες προοπτικές για το μέλλον.

Με τα μάτια στραμμένα στο 2023, η ανθρωπότητα, οι εποχές και η ίδια ιστορία θα συνεχίσουν να γνωρίζουν πρωτοφανείς μεταβολές. Στο πλαίσιο αυτό η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρούς και πολύπλοκους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους που θα χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης μέσω ισχυρών ενεργειών. Το 20ό Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σηματοδοτώντας μια νέα ιστορική αφετηρία, ενέκρινε ένα στρατηγικό σχέδιο για την επιτάχυνση μιας υψηλούς ποιότητας ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματική προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η λέξη «σταθερότητα» αναφέρθηκε πάνω από τριάντα φορές στην Κεντρική Διάσκεψη για την Οικονομία, αποτελώντας ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα όσον αφορά τους στόχους της σταθερότητας και της προόδου.

Τα θεμέλια της ανάπτυξης είναι ισχυρότερα. Η ανθεκτικότητα και αξιοπιστία της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης βασίζονται στον τεράστιο πληθυσμό, την αχανή καταναλωτική αγορά και το ολοκληρωμένο βιομηχανικό σύστημα της χώρας. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ακλόνητης αποφασιστικότητας του κράτους για συνεχή εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς και της εργατικότητας και των ακάματων προσπαθειών αυτοβελτίωσης του ίδιου του κινεζικού λαού. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία δεκαετία της νέας αυτής εποχής, η οικονομική ισχύς της Κίνας πραγματοποίησε σπουδαία ιστορικά άλματα. Η ασφάλεια των σιτηρών, των ενεργειακών πόρων και σημαντικών εφοδιαστικών και βιομηχανικών αλυσίδων ενισχύεται συνεχώς, ενώ έχει βελτιωθεί περαιτέρω και η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίζει διάφορους απρόβλεπτους παράγοντες. Η ποιότητα της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας βελτιώθηκε σταδιακά, θέτοντας γερά θεμέλια για την πορεία της το 2023.

Η κινητικότητά μας συνεχώς επιταχύνεται. Η υψηλής ποιότητας ανάπτυξη αποτελεί λογική συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Χάρη στη βεβαιότητα που η πρώτη προσφέρει, η κινεζική οικονομία αυξάνει συνεχώς τον αναπτυξιακό δυναμισμό της και αντισταθμίζοντας την υπάρχουσα αβεβαιότητα, βαδίζει απαρέγκλιτα προς τα εμπρός. Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς και τις διασυνδέσεις αυτών γίνονται ολοένα και πιο εμφανή, το άνοιγμα υψηλού επιπέδου προχωρά σταθερά και η ζωτικότητα της αγοράς ενισχύεται περαιτέρω. Ο μετασχηματισμός και η αναβάθμιση των παραδοσιακών βιομηχανιών έχει επιταχυνθεί, με τις αναδυόμενες βιομηχανίες να αναπτύσσονται παράλληλα. Η καινοτομία διευρύνεται σε νέα πεδία, διαμορφώνοντας και προσφέροντας νέα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Μείζονες περιφερειακές στρατηγικές και σχέδια συντονισμένης ανάπτυξης εφαρμόζονται σε βάθος, και ενισχύεται η ακτινοβολία των κέντρων καινοτομίας όπως η περιοχή Πεκίνο – Τιεντζίν – Χεμπέι, το δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ και ο κόλπος Γκουανγκντόνγκ – Χονγκ Κονγκ – Μακάο.

Η αξιοπιστία μας είναι ισχυρότερη. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του οικονομικού έργου μας για το 2023, σε μια εποχή όπου η αξιοπιστία θεωρείται πολυτιμότερη από τον χρυσό. Η Κεντρική Διάσκεψη για την Οικονομία μάς καλεί να βελτιώσουμε την ψυχολογία και τις προσδοκίες της κοινωνίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της στην ανάπτυξη. Το σχέδιο είναι να εργαστούμε σκληρά ακολουθώντας την πορεία των σοσιαλιστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, διατηρώντας τη διττή και απαρέγκλιτη αρχή στήριξης τόσο των κρατικών εταιρειών όσο και του ιδιωτικού τομέα, και επιμένοντας στην προώθηση ενός υψηλού επιπέδου ανοίγματος προς τον έξω κόσμο και μιας οικονομικής ανάπτυξης με βάση το κράτος δικαίου. Η ξεκάθαρη αυτή στάση όχι μόνο λειτουργεί καθησυχαστικά για την πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς, αλλά ενισχύει επίσης την εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα των τελευταίων για την προώθηση μιας υψηλής ποιότητας ανάπτυξης

Το 2023 αναμένεται ότι θα είναι ένα έτος διαρκούς ανάκαμψης για την κινεζική οικονομία. Η ανάκαμψη αυτή όμως δεν θα είναι πάντα ομαλή. Πρέπει να συνεχίσουμε να απαντούμε στις μεταβολές με την απαραίτητη σταθερότητα και μέσω της τελευταίας να κατευθύνουμε την πρόοδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε ένα λαμπρότερο μέλλον γεμάτο προοπτικές για την κινεζική οικονομία.