Skip to main content

Βρετανία: Αύξηση της κίνησης στην Boxing Day παρά τις απεργίες και την κρίση του κόστους ζωής

REUTERS/Maja Smiejkowska

Βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το 2021

Δεν πήγε άσχημα η περίφημη Boxing Day, η Δεύτερη δηλαδή μέρα των Χριστουγέννων, στη Βρετανία, καθώς η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη παρά τις απεργίες των τρένων και την κρίση κόστους ζωής.

Είχαν εκφραστεί ανησυχίες ότι οι απεργίες και οι αυστηρότεροι προϋπολογισμοί θα μπορούσαν να τρομάξουν τους καταναλωτές και να τους κρατήσουν μακριά από τους προορισμούς για ψώνια την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία στοιχεία της Springboard που αναλύει τον κλάδο έδειξαν ότι το ποσοστό κίνησης ήταν 38,8% υψηλότερο από πέρυσι.

Υπήρξαν αυξήσεις και στους τρεις βασικούς τύπους προορισμών λιανικής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

Στους μεγάλους δρόμους η κίνηση αυξήθηκε κατά 44,1%, στα εμπορικά κέντρα κατά 40,4%, και στα εμπορικά πάρκα λιανικής, κατά 25,9%.

Το κέντρο του Λονδίνου, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων στις μεταφορές, σημείωσε υπερδιπλάσιο ρυθμό κατά την Boxing Day. Το ποσοστό για το Λονδίνο ήταν μόλις 7,8% χαμηλότερο από την ίδια ημέρα του 2019.

Μέχρι το μεσημέρι, η κίνηση αυξήθηκε κατά 59,4% στους κεντρικούς δρόμους, 46,6% στα εμπορικά κέντρα και 33,7% στα πάρκα λιανικής.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι περιορισμοί για τον Covid πιστεύεται ότι επηρέασαν τους καταναλωτές, με περιορισμούς στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μασκών σε όλα τα καταστήματα και του περιορισμού των μεγεθών των εσωτερικών ομάδων σε έξι.

Το West End του Λονδίνου είχε ιδιαίτερα ισχυρή απόδοση φέτος, με άνοδο 65% σε σύγκριση με την περασμένη Boxing Day.

Η New West End Company, η οποία εκπροσωπεί 600 ιδιοκτήτες λιανικής, εστιατορίων, ξενοδοχείων και ακινήτων σε όλη την εμπορική περιοχή του κεντρικού Λονδίνου, είπε ότι τα στοιχεία ήταν «θετικά νέα» για τον κεντρικό δρόμο.

Ωστόσο καταστηματάρχες και έμποροι προειδοποιούν την κυβέρνηση και της συστήνουν να «τα βρει» με τους απεργούς εν όψει του νέου έτους.

Πηγή: Bloomberg