Skip to main content

Σε επίπεδα ρεκόρ η κατανάλωση άνθρακα το 2022

Η στροφή στον ρυπογόνο άνθρακα ήταν αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών άλλων καυσίμων

Η ενεργειακή κρίση πυροδότησε την επιστροφή της Ευρώπης – και όχι μόνο- στον «βρώμικο» άνθρακα. Το αποτέλεσμα είναι η παγκόσμια χρήση άνθρακα να αυξηθεί κατά 1,2% σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στο 2022, όπως υπολογίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η εξέλιξη έρχεται σε μια εποχή σημαντικής αστάθειας και αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, με τον IEA να δηλώνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 «άλλαξε απότομα τη δυναμική εμπορίας του άνθρακα, τα επίπεδα τιμών και τα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης το 2022».

«Οι αγορές άνθρακα έχουν κλονιστεί σοβαρά το 2022, με τις παραδοσιακές εμπορικές ροές να διαταράσσονται, τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη και τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 1,2%, φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών και ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους», αναφέρει ο οργανισμός στην Έκθεση για τον Άνθρακα 2022.

Η τιμή των ορυκτών καυσίμων σημείωσε σημαντική άνοδο φέτος, ανέφερε ο οργανισμός, «με το φυσικό αέριο να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο». «Αυτό έχει προκαλέσει ένα κύμα απομάκρυνσης από το φυσικό αέριο, ωθώντας τη ζήτηση για πιο ανταγωνιστικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του φθηνότερου άνθρακα σε ορισμένες περιοχές», προσθέτει.

Παρά την αύξηση της ζήτησης άνθρακα, η εικόνα είναι σύνθετη. Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι «οι υψηλότερες τιμές άνθρακα, η ισχυρή ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης μετριάζουν την αύξηση της συνολικής ζήτησης άνθρακα φέτος». Έτσι ενώ η χρήση άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή αυξάνεται, η χρήση άνθρακα αναμένεται να εμφανιστεί μειωμένη στο τέλος του έτους, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής χάλυβα και σιδήρου.

«Ο κόσμος είναι κοντά σε μια κορύφωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων, με τον άνθρακα να είναι ο πρώτος που θα υποχωρήσει, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο διευθυντής αγορών ενέργειας και ασφάλειας του IEA, Κεϊσούκε Σανταμόρι. «Η ζήτηση άνθρακα είναι επίμονη και πιθανότατα θα φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, αυξάνοντας τις παγκόσμιες εκπομπές». «Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η σημερινή κρίση επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις αντλίες θερμότητας — και αυτό θα μετριάσει τη ζήτηση άνθρακα τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Η χρήση άνθρακα προκαλεί αντιδράσεις

Οι κυβερνητικές πολιτικές θα είναι «κλειδί για τη διασφάλιση μιας ασφαλούς και βιώσιμης πορείας προς τα εμπρός», είπε. Η χρήση άνθρακα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace να τον περιγράφει ως «τον πιο βρώμικο και ρυπογόνο τρόπο παραγωγής ενέργειας». Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, απαριθμεί μια σειρά εκπομπών από την καύση άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου.

Η συζήτηση γύρω από τον άνθρακα και τη συνεχιζόμενη χρήση του παραμένει φορτισμένη. Μόλις αυτόν τον μήνα, τα σχέδια για ένα βαθύ ανθρακωρυχείο στη βορειοδυτική Αγγλία έλαβαν το πράσινο φως από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια απόφαση που κέρδισε τόσο την επιδοκιμασία όσο και την κριτική.

Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα ανέλθει κοντά στο επίπεδο του 2022 των 8 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων έως το 2025, αλλά σημείωσε ότι «δεδομένης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης με όλες τις αβεβαιότητές της, είναι δυνατή μια ώθηση σε ανάπτυξη ή συρρίκνωση».

naftemporiki.gr