Skip to main content

Κ. Λαγκάρντ: Αύξηση επιτοκίων μέχρι να φτάσουμε τον στόχο του 2%

REUTERS/Wolfgang Rattay

«Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023»

«Σήμερα προχωρήσαμε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένουμε να τα αυξήσουμε περισσότερο, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο του 2% (της ΕΚΤ)», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση της νέας απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική.

«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, πολύ υψηλότερος από τον στόχο και αναμένουμε πως έτσι θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα», προειδοποίησε.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η αύξηση των επιτοκίων (ή μη) παραμένει το «νούμερο ένα εργαλείο για τη νομισματική πολιτική» της ΕΚΤ. Μάλιστα προειδοποίησε ότι το επίπεδο στο οποίο η αγορά θεωρεί ότι θα κορυφωθούν τα επιτόκια (3%-3,25%), δεν επαρκεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Προσέθεσε πως η παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της «άδικης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό».

«Θετικό είναι τα στοιχεία της ανεργίας, που βρέθηκε στο 6,5% τον Οκτώβριο, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό», εκτίμησε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

REUTERS/Wolfgang Rattay

Από τις αρχές του Μαρτίου 2023 και μετά, το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (Asset Purchase Programme – APP) θα μειωθεί με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η μείωση θα διαμορφωθεί σε 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές», θεωρεί η Κριστίν Λαγκάρντ, «αλλά κάθε εθνική κεντρική τράπεζα, ακόμη και σε περιόδους ύφεσης, μπορεί να συνεχίζει τις δραστηριότητές της, αλλά θα πρέπει να προσαρμόζεται στους εκάστοτε κανονισμούς».

Οσον αφορά στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ μέσω του οποίου η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 39,6 δις ευρώ το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει την επανένδυση, πλήρως, των κεφαλαίων από την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2024.

Η ΕΚΤ απεφάσισε επίσης να αρχίσει σταδιακά να μειώνει το μέγεθος του Ενεργητικού της, περιορίζοντας τα ποσά των ομολόγων που θα επανεπενδύει σε σχέση με αυτά που λήγουν. Υπενθυμίζεται ότι μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ, αλλά και του προγράμματος πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ) στο οποίοι συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 5 τρις.ευρω. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τις λεπτομερείς παραμέτρους για τη μείωση του χαρτοφυλακίου που έχει «χτίσει» στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ.

Για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των τιμών των ειδών διατροφής και οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία έχουν ενισχυθεί και θα επιμείνουν.

«Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 8,4% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 6,3% το 2023», προέβλεψε. «Θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025».

Ο πληθωρισμός, ο οποίος δεν υπολογίζει την ενέργεια και τα είδη διατροφής αναμένεται, όπως υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ να διαμορφωθεί σε 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί σε 4,2% το 2023, ενώ στη συνέχεια θεωρεί πως θα υποχωρήσει σε 2,8% το 2024 και 2,4% το 2025.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει σύμπνοια απόψεων μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως: «Κάποιοι μέσα στο ΔΣ ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση, κάποιοι μικρότερη, όμως στο τέλος, η απόφαση που βλέπεται μπροστά σας, αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία».

naftemporiki.gr