Skip to main content

Ρωσία: Γιατί μειώθηκαν τα έσοδα από το πετρέλαιο ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές

REUTERS/Tatiana Meel

Τα ρωσικά έσοδα μειώθηκαν κατά 700 εκατ. τον περασμένο μήνα.

Μειωμένα ήταν τον Νοέμβριο τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, παρόλο που οι εξαγωγές ήταν αυξημένες. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την οποία η αύξηση των εξαγωγών δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις εκπτώσεις που προσφέρει η Ρωσία για να «σπρώξει» στην αγορά την παραγωγή της.

Αναλυτικότερα, o ΙΕΑ αναγνώρισε ότι οι ρωσικές εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις επανειλημμένες προβλέψεις του ότι οι κυρώσεις στο ρωσικό αργό θα περιορίσουν τις αποστολές. Έτσι οι αποστολές πετρελαίου της Μόσχας σκαρφάλωσαν σε υψηλό επτά μηνών, στα 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο. Αύξηση σημείωσε συνολικά η ρωσική παραγωγή πετρελαίου, κατά 90.000 βαρέλια τον Νοέμβριο, στα 11,2 εκατ., και μόλις 200.000 βαρέλια κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν η Μόσχα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές ενέργειας είναι σημαντική πηγή εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό και τα δυτικά έθνη στοχεύουν να μειώσουν τη ροή χρημάτων που χρηματοδοτεί την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Παρά την αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου, τα ρωσικά έσοδα μειώθηκαν κατά 700 εκατ. τον περασμένο μήνα.  Η Ρωσία κέρδισε περίπου 15,8 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον IEA. Πρόκειται για τα χαμηλότερα έσοδα μετά τον Σεπτέμβριο, όταν και είχε κερδίσει 14,7 δισ. δολάρια.

Η μείωση των εσόδων αποδίδεται στις χαμηλές τιμές που επικράτησαν παγκοσμίως στις αγορές πετρελαίου και τις σημαντικές εκπτώσεις που προσφέρει η Μόσχα για την πώληση του πετρελαίου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον IEA, το ρωσικό πετρέλαιο τύπου Urals υποχώρησε στις αρχές Δεκεμβρίου στα 43 δολάρια το βαρέλι, πολύ κάτω δηλαδή από το πλαφόν στο ρωσικό αργό (στα 60 δολάρια το βαρέλι) που υιοθέτησαν οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλαφόν στοχεύει στη διευκόλυνση του εμπορίου με τη Μόσχα, επιτρέποντας σε τρίτους αγοραστές να χρησιμοποιούν τις θαλάσσιες υπηρεσίες της ΕΕ, εφόσον πραγματοποιούν αγορές κάτω από αυτό το όριο. Αλλά η Ρωσία υποστηρίζει ότι προτιμά να μειώσει την παραγωγή παρά να πουλήσει πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν το πλαφόν.

Ως εκ τούτου, οι νέες κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο ενδέχεται να αναγκάσουν τη χώρα να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα, ανέφερε ο IEA προβλέποντας περαιτέρω απώλειες το πρώτο τρίμηνο μετά την απαγόρευση της ΕΕ των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων πετρελαίου. με την παραγωγή να μειώνεται κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος της περιόδου, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την εισβολή. Η μέση ημερήσια παραγωγή αυτού της Ρωσίας το επόμενο έτος θα είναι περίπου 9,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον IEA.

naftemporiki.gr