Skip to main content

Η SEC μηνύει τον Sam Bankman Fried για εξαπάτηση επενδυτών

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης και τη σύλληψή του στις Μπαχάμες, ο Sam Bankman Fried μπαίνει στο στόχαστρο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Ο 30χρονος ιδρυτής της αυτοκρατορίας των crypto, FTX, που κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες πριν από έναν μήνα, κατηγορείται για απάτη.

Ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες ανακοίνωσε ότι η SEC προχωρά σε μήνυση, αποδίδοντας στον SBF «την ενορχήστρωση ενός σχήματος για την εξαπάτηση των επενδυτών». Έχτισε «έναν χάρτινο πύργο με θεμέλιο την εξαπάτηση» είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής και υπογράμμισε ότι η υπόθεση της FTX λειτουργεί ως μήνυμα αφύπνισης προς άλλες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, οι οποίες και καλούνται να συμμορφωθούν άμεσα με τους νόμους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη SEC η κατηγορία της εξαπάτησης αφορά κεφάλαια άνω των 1,8 δισ. δολαρίων, που άντλησε ο SBF από τους επενδυτές. Επισημαίνεται ότι τους απέκρυψε πιθανούς κινδύνους, όπως και τη σχέση του FTX με την επενδυτική Alameda Research και χρησιμοποίησε στη δεύτερη κεφάλαια πελατών του FTX χωρίς την έγκρισή τους. Εκ των 1,8 δισ., τα 1,1 δισ. προέρχονται από περίπου 90 επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ.

Στη μήνυση της SEC αναφέρεται ότι ο Bankman Fried παραβίασε τις προβλέψεις της Πράξης Χρεογράφων του 1933 και της Πράξης για τα Χρηματιστήρια του 1934.

naftemporiki.gr