Skip to main content

Συνελήφθη ο Sam Bankman Fried της FTX

Shutterstock

0 30χρονος ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για απάτη.

Ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried, συνελήφθη τη Δευτέρα στις Μπαχάμες, ύστερα από ποινική δίωξη, που του άσκησαν οι αμερικανικές αρχές, όπως ανακοινώθηκε.

Ο 30χρονος συνελήφθη στο διαμέρισμά του στο Νασάου, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Η σύλληψη έγινε με βάση ένα σφραγισμένο κατηγορητήριο που κατατέθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, είπε ο Αμερικανός  συνήγορός του.

Twitter

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν απάτη μέσω εμβάσματος, συνωμοσία για απάτη μέσω κινητού τηλεφώνου, απάτη επί τίτλων, συνωμοσία για απάτη επί τίτλων και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

«Αναμένουμε να προχωρήσουμε στην αποσφράγιση του κατηγορητηρίου το πρωί και θα έχουμε περισσότερα να πούμε εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο συνήγορος του SBF.

Η αστυνομία είπε ότι τέθηκε υπό κράτηση για κατηγορίες «διάφορων οικονομικών αδικημάτων κατά των νόμων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία είναι επίσης αδικήματα κατά των νόμων της Κοινοπολιτείας». Θα εμφανιστεί στο Ειρηνοδικείο την Τρίτη. Ο Bankman-Fried εξετάζει εάν θα αμφισβητήσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές του περιβάλλοντός του στη WSJ.

Πώς φτάσαμε εδώ

Η σύλληψη είναι η τελευταία βόμβα σε μια υπόθεση που έχει ταράξει τα νερά στη Wall Street και την Ουάσιγκτον. Το FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, κήρυξε πτώχευση τον περασμένο μήνα, αφού ξέμεινε από ρευστότητα και δεν έλαβα τη σανίδα σωτηρίας που προσδοκούσε από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια, Binance.

Πριν από έναν χρόνο οι τιμές του Bitcoin ήταν περίπου τρεις φορές υψηλότερα από το τρέχον επίπεδο και ο κ. Bankman-Fried επαινείτο ως το δημόσιο πρόσωπο μιας ανθισμένης βιομηχανίας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σχεδιάζει επίσης να μηνύσει τον κ. Bankman-Fried νωρίς την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κινητών αξιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του Γκάρμπιρ Γκριούαλ, διευθυντή του τμήματος επιβολής της SEC. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κατηγορήσει τον κ. Bankman-Fried για διάπραξη απάτης, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ο κ. Bankman-Fried επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη σε επιτροπή που διερευνά την κατάρρευση της FTX και την «εξαφάνιση» δισεκατομμυρίων δολαρίων από κεφάλαια πελατών. Βοηθοί του Κογκρέσου δήλωσαν αργά τη Δευτέρα ότι δεν περίμεναν πλέον να καταθέσει ο κ. Bankman-Fried, αλλά ότι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της FTX, John Ray III, πιθανότατα θα εμφανιζόταν ενώπιον της επιτροπής.

naftemporiki.gr