Skip to main content

Sam Bankman Fried: Μία ιστορία αποτυχίας

Reuters

Η άνοδος, η πτώση και η σύλληψη του ιδρυτή της FTX

Ως μανιώδης παίχτης. Έτσι περιγράφεται από δημοσιογράφους που τον είχαν συναντήσει και ανθρώπους του περιβάλλοντός του, που μιλούν στα μέσα, ο Sam Bankman Fried. Τι έπαιζε ο άλλοτε μεσσίας των κρυπτονομισμάτων και πλέον μαύρο πρόβατο των αγορών; Βιντεοπαιχνίδια με ιδιαίτερη αδυναμία στο League of Legends και το Storybook Brawl. Είχε ομολογήσει με αναρτήσεις του στο Twitter πως μερικές φορές έπαιζε ενώ παραχωρούσε συνεντεύξεις μέσω βιντεοκλήσης. Σε κάποια βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει ότι έχει το χέρι του στο ποντίκι. Η υπόκρουση από τα διαρκή κλικς έδινε την εντύπωση πως ίσως εκείνος την ώρα έστελνε μηνύματα σε συνεργάτες ή “άνοιγε” ηλεκτρονικές σημειώσεις. Αλλά όχι. Απλά δεν μπορούσε να σταματήσει το παιχνίδι.

Με την ίδια ελαφρότητα που αντιμετώπιζε τους δημοσιογράφους, φαίνεται να αντιμετώπισε και τη διαχείριση της crypto – αυτοκρατορίας FTX που είχε χτίσει και η οποία γκρεμίστηκε σε μόλις 8 ημέρες από την ώρα που έγιναν γνωστά τα προβλήματά της. Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένας μήνας ακόμη για να φτάσουν οι αρχές στη σύλληψή του 30χρονου στις Μπαχάμες.  Κατηγορείται για απάτη, με βάση στοιχεία που έδειξαν μεταφορά καταθέσεων άνω των 10 δισ. δολ. από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX στην «αδελφή» επενδυτική εταιρεία Alameda Research. Μήνυση εναντίον του άσκησε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).  Κανείς δεν ξέρει εάν οι πελάτες της πλατφόρμας θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Ο ίδιος αρκέστηκε στις ελάχιστες δημόσιες δηλώσεις του από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο να παραδεχθεί ότι είχε απλώς χάσει τον έλεγχο.

Twitter

Το μπαλάκι της ευθύνης

Δεν πέρασε δε απαρατήρητη η προσπάθειά του να επιρρίψει την ευθύνη για τις παράτυπες συναλλαγές της Alameda στην Κάρολιν Έλισον. Πρώην σύντροφός του, η νεαρή απόφοιτη του Στάνφορντ, ήταν στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή που άρχισε να χτίζει την αυτοκρατορία του. Ο ίδιος της ανέθεσε καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου στην Alameda. Και μέχρι να έρθει η πτώση είχε μόνο επαίνους για εκείνη. Δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για την κουλτούρα των ατελείωτων ωρών εργασίας και της υπερβολικής ανάληψης ρίσκου. Ο ίδιος θεωρούσε το ρίσκο «εργαλείο» για τους σκοπούς του «αποτελεσματικού αλτρουισμού» – της μεγιστοποίησης του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η δράση του σε άλλους. Ο αντίκτυπος κατέληξε να είναι δραματικός.

Το ανταλλακτήριο FTX είχε περίπου 1,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες που το χρησιμοποιούσαν για να αγοράσουν ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και χιλιάδες άλλα. Από μεγάλους traders μέχρι απλούς μικροεπενδυτές, θαυμαστές των crypto, πολλοί αναρωτιούνται αν θα «ξεκλειδώσουν» τα ψηφιακά πορτοφάλια της FTX, στα οποία παγιδεύθηκαν οι τοποθετήσεις τους. Αυτοί θεωρούν βασικό υπεύθυνο τον SBF.

Οι σπουδές και ο «αποτελεσματικός αλτρουισμός»

Ο Sam Bankman-Fried σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο MIT. Ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζετια ότι τα πιο σημαντικά μαθήματα τα έλαβε στους φοιτητικούς κοιτώνες. Αυτά τον οδήγησαν και στην πορεία του προς τον πλουτισμό. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη του BBC τον περασμένο μήνα είχε μιλήσει με πάθος για τη γνωριμία του με το κίνημα του «αποτελεσματικού αλτρουισμού». Ο αποτελεσματικός αλτρουισμός τον ώθησε στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως είπε. Ήθελε να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορούσε για να τα επιστρέψει σε καλούς σκοπούς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του προσελήφθη ως trader στη Jane Street. Στη σύντομη θητεία του έμαθε αρκετά για τη διαπραγμάτευση μετοχών, πριν βαρεθεί και αποφασίσει να πειραματιστεί με το Bitcoin.

Παρατήρησε ότι το δημοφιλές κρυπτονομίσμα εμφάνιζε πολύ μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο. Άρχισε έτσι το αρμπιτράζ. Το αγόραζε από πλατφόρμες που το πωλούσαν φθηνά και το μεταπωλούσε σε πιο ακριβές πλατφόρμες. Μετά από ένα μήνα μέτριας κερδοφορίας, συναντήθηκε με μερικούς φίλους από το κολέγιο και αποφάσισε να ιδρύσει την επενδυτική Alameda Research, προκειμένου να επιδίδεται πλέον επαγγελματικά αρμπιτράζ. Ο Sam Bankman-Fried λέει ότι δεν ήταν εύκολο και χρειάστηκαν μήνες τελειοποίησης τεχνικών για το πώς να κυκλοφορούν χρήματα μέσα και έξω από τις τράπεζες και πέρα από τα σύνορα. Αλλά μετά από περίπου τρεις μήνες, αυτός και η μικρή του ομάδα πέτυχαν το τζακ ποτ. Έως τον Ιανουάριο του 2018, η ομάδα του έβγαζε 1 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως.

Πέρασε από τα εκατομμύρια στην τάξη των δισεκατομμυριούχων όταν ίδρυσε το FTX, το οποίο έφτασε να έχει αξία έως και 32 δισ. δολάρια και ήταν μέχρι την πτώχευσή του το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.