Skip to main content

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

REUTERS/Sarah Silbiger/File Photo

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 5,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 263.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 3,7%, σημάδια συνεχιζόμενης ισχύος στην αγορά.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 200.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τη μέτρηση του Οκτωβρίου στις 284.000 θέσεις. Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος κοντά σε χαμηλό 50 ετών στο 3,7% επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών.

Οι μισθοί αυξήθηκαν στον κλάδο της φιλοξενίας, την υγειονομική περίθαλψη και το δημόσιο.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 5,1% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε το υπουργείο.

Η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική φέτος, με τους εργοδότες να εξακολουθούν να αναζητούν προσωπικό παρά τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές και τους αυξημένους φόβους ύφεσης. Η χαμηλή ανεργία και τα μισθολογικά κέρδη τροφοδότησαν τις καταναλωτικές δαπάνες, την κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η ισχύς καθώς η Federal Reserve αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ορισμένες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και των ακινήτων απολύουν εργαζομένους, αλλά η ζήτηση για εργατικό δυναμικό συνεχίζει να υπερβαίνει τον αριθμό των ανέργων που αναζητούν εργασία.

Πηγές: Wall Street Journal, Bloomberg