Skip to main content

Φυσικό αέριο: Οι τιμές κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις θερμοκρασίες

Καθώς η πρόγνωση του καιρού εξακολουθεί να δείχνει υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν νέα πτώση το πρωί της Πέμπτης.

Οι ήπιες για την εποχή καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη έχουν εξελιχθεί σε παράγοντα συγκράτησης και αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς αναβάλουν την έναρξη της περιόδου θέρμανσης στην περιοχή.

Για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τη Maxar, ο καιρός στη Σκανδιναβία αναμένεται θερμότερος, ενώ στη νοτιοδυτική Ευρώπη θα καταγραφούν υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες.

Καθώς η πρόγνωση του καιρού εξακολουθεί να δείχνει υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν νέα πτώση το πρωί της Πέμπτης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 9,1%, μετά από πτώση 8,2% την Τετάρτη.

Στις 8:20 π.μ. στο Άμστερνταμ, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είχαν υποχωρήσει στα 104,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι υπερτριπλάσιες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι ανησυχίες ότι ο κρύος καιρός θα μπορούσε να πιέσει την αγορά, η οποία πιέζεται ήδη λόγω των μειωμένων ροών από τη Ρωσία, έχουν αυξήσει την αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ευρώπη έχει σχεδόν πληρότητα στα αποθέματα στις αποθηκευτικές της μονάδες, ωστόσο, η αγορά παραμένει εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα και σε οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της προσφοράς.

Γι αυτό και ειδικοί και αξιωματούχοι συνεχίζουν να προτρέπουν τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. «Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε», δήλωσε στο φόρουμ του Bloomberg «New Economy» η Catherine MacGregor, διευθύνουσα σύμβουλος της Engie. «Στις τιμές, μπορεί κανείς να περιμένει συνεχή αστάθεια».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αναζητά τρόπους περιορισμού των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου ενόψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις 24 Νοεμβρίου, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.

Δείτε εδώ αναλυτικά το περίγραμμα του υπό εξέταση μηχανισμού για  προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου υπό την κωδική ονομασία «Market Correction Mechanism” που παρουσίασε μέσω non paper η Κομισιόν (μαζί με προσχέδιο νομοθετικής ρύθμισης),  για να υπάρχει μια βάση συζήτησης στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr