Skip to main content

ΕΚΤ: Καμπανάκι για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος

Νέο καμπανάκι της ΕΚΤ για το δημόσιο χρέος με ορισμένες χώρες ευρωζώνης να αντιμετωπίζουν δαπάνες αναχρηματοδότησης και τόκων περίπου 40% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια.

40%: Αυτό είναι το ποσοστό που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες στην Ευρώπη όσον αφορά τις δαπάνες αναχρηματοδότησης και τόκων τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψουν ένα συνδυασμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος. Αυτό οφείλεται σε νέα μέτρα τόνωσης ύψους 1,4% του ΑΕΠ για την αντιστάθμιση του αντίκτυπου μιας ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε η ΕΚΤ στη διετή Ανασκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτές οι δαπάνες βάζουν τις κυβερνήσεις σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΚΤ, η οποία αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό της ιστορίας της φέτος για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που έφτασε στο 10,7% τον Οκτώβριο. Το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων της ευρωζώνης έχει αυξηθεί, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας να ανέρχεται σε περίπου 4% από 1% πριν από ένα χρόνο.

«Η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει περισσότερο τις δημοσιονομικές θέσεις από ό,τι αναμενόταν», έγραψε η ΕΚΤ.

Προς το παρόν, ο μέσος τόκος που καταβάλλεται για το ανεξόφλητο δημόσιο χρέος για τα περισσότερα κράτη της ζώνης του ευρώ εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω από τα χαμηλά επίπεδα , ή 1,6% τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η ΕΚΤ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το χρέος που εκδόθηκε τώρα αντικαθιστά το χρέος που είχε εκδοθεί πριν από λίγο καιρό, όταν τα επιτόκια ήταν επίσης αυξημένα. Ο υψηλός πληθωρισμός συνέβαλε επίσης στη μείωση των αναλογιών του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

«Συνολικά, αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν επανεκτίμηση του κρατικού κινδύνου από τους συμμετέχοντες στην αγορά και να αναζωπυρώσουν πιέσεις σε πιο ευάλωτα κράτη», ανέφερε η ΕΚΤ.