Skip to main content

Goldman Sachs: Ο ήπιος καιρός δημιούργησε ενεργειακό «μαξιλάρι» για τον επόμενο χειμώνα

Οι προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνδυασμό με τις αδύναμες κινεζικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημαίνουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης θα είναι σε πληρότητα σχεδόν 30% στα τέλη Μαρτίου, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμησε για ποσοστό από 21% έως 23%, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Από τα μεγαλύτερα θύματα του ενεργειακού πολέμου, η Ευρώπη βρέθηκε φέτος αντιμέτωπη με ελλείψεις στην ενέργεια και υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, που με τη σειρά τους τροφοδότησαν ον πληθωρισμό και ανάγκασαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με σκοπό να περιορίσουν το πλήγμα.

Για φέτος, ωστόσο, η Ευρώπη κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές προμήθειες με αξιωματούχους και αναλυτές να εκτιμούν ότι φέτος ο χειμώνας βγαίνει.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας λειτούργησαν επίσης θετικά οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη, αποκλιμακώνοντας παράλληλα τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Έχοντας εξασφαλιστεί για το φετινό χειμώνα οι απαραίτητες προμήθειες ενέργειας στην Ευρώπη, η ανησυχία των αναλυτών εστιάζει στον επόμενο χειμώνα, λόγω της διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού και ενδεχομένως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης από την Κίνα. Παράλληλα, πολλά εξαρτώνται από τη διάρκεια του πολέμου. Όπως το έθεσε ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Citadel, Κεν Γκρίφιν: «Αν αυτός ο πόλεμος δεν επιλυθεί μέχρι αυτή την άνοιξη, ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ένα πολύ πιο δύσκολο ταξίδι».

Πάντως περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με τους οποίους, ακριβώς λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην ήπειρο το τελευταίο διάστημα δημιουργείται ένα ενεργειακό «μαξιλάρι» που βάζει την Ευρώπη σε τροχιά να ολοκληρώσει τον χειμώνα με περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στις αποθήκες, από ό,τι αναμενόταν.

Ειδικότερα, οι προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνδυασμό με τις αδύναμες κινεζικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημαίνουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης θα είναι σε πληρότητα σχεδόν 30% στα τέλη Μαρτίου, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμησε για ποσοστό από 21% έως 23%, δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Αυτό θα έδινε μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στην Ευρώπη για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για τον επόμενο χειμώνα, πρόσθεσαν.

«Το καλοκαίρι είναι όταν πρέπει να δημιουργηθούν αποθέματα… Η πρόκληση για άλλη μια φορά να πληρωθούν τα αποθέματα τουλάχιστον στο 90% υπό αυτές τις συνθήκες θα ανανεώσει, κατά την άποψή μας, την αίσθηση του επείγοντος για την καταστροφή της ζήτησης», συμπλήρωσαν.

Η Goldman Sachs μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για την ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου για το καλοκαίρι στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για τιμή μειωμένη κατά 55 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έκλεισαν στα 124 ευρώ την Τρίτη.

Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Οκτώβριο οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου νωρίτερα από ό,τι περίμενε η Goldman, ανέφεραν οι αναλυτές.

naftemporiki.gr