Skip to main content

Μάστιγα ο πληθωρισμός για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Οι οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης πλήττονται από τον πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος ζωής. Εξαίρεση η Ρουμανία.

Οι οικονομίες στα ανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν επιβράδυνση στο γ’ τρίμηνο του έτους, με κύριους «υπαίτιους» τον πληθωρισμό, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, αυξήθηκε κατά 3,5% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, από 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Τρίτης. Η παραγωγή στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία επιβραδύνθηκε στο 4% από 5,1% και 6,5% αντίστοιχα.

Καθώς η ζώνη του ευρώ βυθίζεται σε ύφεση, η Ανατολική Ευρώπη μαστίζεται ιδιαίτερα από διψήφιο πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν μια ταχεία σειρά αυξήσεων επιτοκίων από πέρυσι. Η κρίση κόστους διαβίωσης της Πολωνίας, μια σοβαρή ξηρασία στη Ρουμανία και την Ουγγαρία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει δημοσιονομική κρίση, επιδείνωσαν την κατάσταση.

Οι τρεις αυτές χώρες, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με το μπλοκ των 19 κρατών της ευρωζώνης, όπου η οικονομία συρρικνώνεται τώρα και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως άλλωστε έδειξαν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση παλεύει με πολλαπλές κρίσεις και περιορίζει τις τιμές ορισμένων βασικών τροφίμων για να συγκρατήσει την αύξηση, αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική δύο διαδοχικών τριμηνιαίων μειώσεων της οικονομικής παραγωγής. Στην Τσεχική Δημοκρατία, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η οικονομία πιθανότατα έχει ήδη εισέλθει σε μια ήπια ύφεση ύφεση αφού συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο.

Μια ετήσια εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων οδήγησε σε κατάρρευση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια στην Πολωνία. Η κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα άφησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού για δεύτερη συνεδρίαση, παρόλο που ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 26 ετών.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας, Άλες Μιχλ, ζήτησε τη Δευτέρα να περιοριστεί η αύξηση των μισθών και προέτρεψε την κυβέρνηση να δεσμευτεί για αυστηρότερες δημοσιονομικές δαπάνες αφού απέφυγε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Εκπλήξεις

Υπήρχαν όμως και εκπλήξεις. Η Ρουμανία απέφυγε την τριμηνιαία συρρίκνωση και αναπτύχθηκε κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για επικείμενη συρρίκνωση. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουγκούρ Ισαρέσκου αναμένει ότι η εγχώρια ζήτηση, σε συνδυασμό με καλύτερη απορρόφηση κεφαλαίων της ΕΕ το επόμενο έτος, θα στηρίξει την οικονομία και θα βοηθήσει στην αποφυγή τεχνικής ύφεσης.

Παρά το ζοφερό περιβάλλον, η οικονομία της Ρουμανίας τροφοδοτείται από τη «σοβαρή» κατανάλωση — που φαίνεται από τη «βαριά κίνηση παντού», είπε ο Ισαρέσκου σε συνέδριο στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα.

Πηγή: Bloomberg