Skip to main content

Το επόμενο Mεγάλο Σορτάρισμα

Η κατάρρευση της FTX και η ιστορία του Sam Bankman-Fried θα γίνουν βιβλίο από τον συγγραφέα του Big Short. Για την αγορά, όμως, το ερώτημα παραμένει: Είναι μία στιγμή Lehman, που θα φέρει το μεγάλο σορτάρισμα των crypto;

Ο φημισμένος συγγραφέας και πρώην trader της Wall Street, Μάικλ Λιούις, ταξίδευε με τον Sam Bankman- Fried τους τελευταίους 6 μήνες. Παρακολουθούσε την καθημερινότητά του, τον τρόπο που χειριζόταν τις επαγγελματικές προκλήσεις, είχε αμέτρητες συζητήσεις μαζί του για την ίδρυση και την ανάπτυξη της FTX, όπως μάθαμε από ένα email, που αποκάλυψε το newsletter The Ankler.

Ο Λιούις συγκέντρωνε ουσιαστικά υλικό – άμεσα από την πηγή- για να γράψει ένα βιβλίο για τον 30χρονο «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων». Όταν έλαβε την απόφαση να τον ακολουθήσει, ο SBF ήταν ακόμη ένα παιδί – θαύμα, ένας «μεσσίας» των crypto, ένας συμπαθής δισεκατομμυριούχους που μιλούσε για φιλανθρωπίες και αλτρουισμό. Δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει τη μέσα σε λίγα 24ωρα διάλυση της αυτοκρατορίας του και την προσωπική πτώση του ανθρώπου, που κρατούσε θολές τις δομές και συναλλαγές των FTX, Alameda Research και του κρυπτονομίσματος FTT, έως ότου δεν μπορούσε πια να κρύψει τις «τρύπες» που είχαν ανοίξει.

O Λιούις γράφει συχνά για τον κόσμο του χρήματος και των αγορών, με πιο αξιοσημείωτα έργα του, τα The Big Short (Το Μεγάλο Σορτάρισμα), Liar’s Poker και Flash Poker. Είχε εργαστεί ως trader ομολόγων στη Solomon Brothers τη δεκαετία του 1980, πριν να εγκαταλείψει τον σκληρό κόσμο της Wall Street για τον γοητευτικό κόσμο της συγγραφής. Σίγουρα τα δραματικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας του δίνουν ακόμη περισσότερη τροφή για ανατρεπτικό φινάλε στο βιβλίο του, που δεν αποκλείεται να δούμε να μεταφέρεται και στη μεγάλη οθόνη.

«Ο πόλεμος των Άστρων»

Μυστικές συμφωνίες, παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ίντριγκες και κόντρες ανάμεσα στον SBF και άλλους πρωταγωνιστές του κλάδου, όπως τον Τσανγκπενγκ Ζάο της Binance αναμένεται να ζωντανέψουν στις σελίδες του. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε εξάλλου χαρακτηρίσει τους δύο άνδρες ως τους Λουκ Σκάιγουοκερ και Νταρθ Βέιντερ των crypto. Σήμερα ίσως να έχει άλλη γνώμη, τουλάχιστον για τον πρώτο όσο και εάν η ιστορία τους θυμίζει Πόλεμο των Άστρων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η Επιτροπή Συναλλαγών Εμπορευμάτων (CFTC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους την FTX, το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του κόσμου, αλλά και τον ίδιο τον Sam Bankman- Fried. Οι αστυνομικές αρχές στις Μπαχάμες, όπου έχει την έδρα της η FTX και παραμένει έως σήμερα ο SBF φέρεται επίσης να έχει καλέσει για ανάκριση τον 30χρονο, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν παρατυπίες στις συναλλαγές του.

Ένα story με ηχηρές επιπτώσεις

Το εάν θα δούμε βεβαίως ακόμη ένα best seller ή μία κινηματογραφική επιτυχία να γεννάται μέσα από τις στάχτες της καταστροφής αυτής λίγο απασχολεί την αγορά. Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι εάν ο μηδενισμός της αξίας της FTX – ενός έως πριν από λίγες ημέρες μεγάλου και καλής φήμης παίχτη αξίας 32 δισ. δολαρίων – θα πυροδοτήσει το επόμενο μεγάλο σορτάρισμα, όχι στη μεγάλη οθόνη, αλλά στην πραγματική ζωή. Ήδη αρκετοί επενδυτές τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο, μακριά από τα κρυπτονομίσματα.

Shutterstock

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Τα δύο μεγαλύτερα, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του και το CNN, είναι τα ακόλουθα: Πόσο μακριά μπορεί να διαχυθεί ο κίνδυνος; Και μπορεί η βιομηχανία των crypto να συνέλθει από το σφοδρό πλήγμα; Οι αναλυτές είναι διχασμένοι. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για τη στιγμή Lehman των κρυπτονομισμάτων, αναφερόμενοι βεβαίως στην κατάρρευση του επενδυτικού κολοσσού το 2008, που προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις ανά την υφήλιο, λύγισε τραπεζικούς γίγαντες και βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Πολλοί θεωρούν τη σύγκριση άκρως υπερβολική.

Την ώρα που Bitcoin, Ether (πτώση 20% σε μία εβδομάδα) και άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα, όπως το Solana, δέχονται σφυροκόπημα σε άλλες αγορές επικρατεί (αδικαιολόγητη ίσως ) ευφορία.

Για την ίδια των αγορά των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο, είναι ένα καίριο πλήγμα αξιοπιστίας, σε μία περίοδο που πάλευε να αποδείξει ότι έχει μπει στο mainstream και αξίζει να μείνει εκεί. Ακόμη και πρωτοβουλίες για να κάνει πιο «πράσινο» το mining είχε αρχίσει να λαμβάνει. Αλλά της έλειπε ακόμη κάτι βασικό: η ρύθμιση. Το επόμενο μεγάλο σορτάρισμα, ίσως έχει ήδη αρχίσει, προειδοποιεί τώρα μερίδα ειδικών.