Skip to main content

Το μικρό κρυπτονόμισμα πίσω από την κατάρρευση της FTX

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/

Η αλαζονεία, οι μεταβιβάσεις χρημάτων πελατών από την FTX στην Alameda, οι θολές οικονομικές δομές των εταιρειών του η απροθυμία της Binance να παίξει τον ρόλο του σωτήρα (ίσως και διάθεση του Ζάο να “εκδικηθεί”) – όλα έπαιξαν τον ρόλο τους στη διάλυση της crypto αυτοκρατορίας του Sam Bankman- Fried.  Η WSJ όμως φέρνει στο φως ακόμη ένα στοιχείο που οδήγησε στην καταστροφή. Πρόκειται για ένα ελάχιστο γνωστό ψηφιακό νόμισμα, το FTT, που δημιουργήθηκε από την FTX.

Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν δημιουργήσει το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, ενθαρρύνοντας τους traders να το χρησιμοποιούν και επιτρέποντας έτσι σε ιδρυτές και κάποιους μεγάλους μετόχους να έχουν κέρδη σε περίπτωση ανόδου της αξίας του. Ωστόσο η περίπτωση του FTT, όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα, διαφέρει, εξαιτίας της στενής σχέσης του με την επενδυτική εταιρεία του SBF, Alameda Research – που έχει επίσης οδηγηθεί στην κατάρρευση από την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Sam Bankman -Fried: Τα ανόητα λάθη μίας ιδιοφυΐας

Τα όσα αποκαλύπτονται γεννούν πολλά ερωτήματα για τις πρακτικές του 30χρονου-  άλλοτε μεσσία των κρυπτονομισμάτων– αλλά και δίνουν απαντήσεις για το πώς η πτώση ήρθε τόσο γρήγορα και με τέτοιο κρότο. Η Alameda λοιπόν, όπως διαβάζουμε, είχε στην κατοχή της τα περισσότερα FTT που είχαν εκδοθεί, αλλά και ήταν ο βασικός trading partner του νομίσματος. Μάλιστα η εταιρεία το χρησιμοποιούσε ως ενέχυρο για να λάβει δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η WSJ ζήτησε από τον Ryne Miller, γενικό σύμβουλο των αμερικανικών δραστηριοτήτων της FTX, να εξηγήσει εάν όλα αυτά γίνονταν νομότυπα, αλλά αρνήθηκε να δώσει την όποια απάντηση.

Το δημοσίευμα της CoinDesk 

Πώς λοιπόν το FTT έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση; Ένα δημοσίευμα της CoinDesk ανέφερε ότι μεγάλο μέρος του ενεργητικού της Alameda αποτελείτο από FTT και ότι η εταιρεία είχε εγγράψει αυτό το ενεργητικό στον ισολογισμό της σε μάλλον υπερτιμημένη αξία. Η πληροφορία αυτή πυροδότησε μία φυγή κεφαλαίων από την FTΧ (κάτι αντίστοιχο με τις εκροές καταθέσεων σε μία τράπεζα) και άνοιξε μία τρύπα 8 δισ. δολαρίων.

Ο  SBF δήλωσε πως όσοι επαναλαμβάνουν αυτό τον ισχυρισμό διαδίδουν «ψευδείς φήμες», αλλά οι αρμόδιες αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τις σχετικές πληροφορίες. Μεταξύ άλλων διερευνάται το κατά πόσο η FTX χρησιμοποιούσε χρήματα πελατών για να στηρίξει την τιμή του νομίσματος.

Και η αρχή του τέλους 

Το FTT είχε δημιουργηθεί το 2019 και στις αρχές Νοεμβρίου ήταν ακόμη στην πρώτη 25αδα των κρυπτονομισμάτων βάσει κεφαλαιοποίησης, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές. Η αξία του FTT βρέθηκε ξαφνικά σε ελεύθερη πτώση την περασμένη εβδομάδα, αφού το δημοσίευμα της CoinDesk άρχισε να χτυπάει σε πολλούς καμπανάκια.

Πριν τη συρρίκνωση της αξίας του η Alameda είχε οφειλές 1,5 δισ. δολαρίων σε τρίτα μέρη εκτός της εταιρείας. Την ίδια ώρα η FTX αγόραζε ό,τι μπορούσε: από δικαιώματα ονοματοδοσίας ενός σταδίου έως διαφημίσεις για το Super Bowl. Ο ίδιος ο ιδρυτής της (που παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος) παραδέχθηκε με ανάρτησή του στο Twitter πως είχε δανειστεί 1,7 φορές περισσότερο από την αξία του ενεργητικού της.

naftemporiki.gr