Skip to main content

Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ μπορεί να γλυτώσουν την ύφεση το 2023, η Ευρώπη δεν θα είναι τόσο τυχερή

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2023, ποσοστό χαμηλότερο  από την τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 2,7%., εκτιμούν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων.

Οι οικονομίες της Βρετανίας και της ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν ύφεση το επόμενο έτος, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο, χάρις στην ανθεκτική αγορά εργασίας, εκτιμά η Morgan Stanley, σε μια σειρά εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Ταυτόχρονα, η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας, λόγω του ανοίγματός της, μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών της COVID-19.

Οικονομίες δύο ταχυτήτων, προβλέπουν επίσης για το 2023 οι αναλυτές της Morgan Stanley, με τις αναπτυγμένες χώρες να κινούνται «σε ή κοντά σε ύφεση», και τις αναδυόμενες να «ανακάμπτουν μέτρια». Μια  συνολική παγκόσμια ανάκαμψη πιθανότατα θα είναι δύσκολη, εκτιμούν.

«Η οικονομία των ΗΠΑ θα καταφέρει να παρακάμψει την ύφεση το 2023, αλλά η προσγείωση δεν είναι τόσο ήπια καθώς η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφερε η έκθεση. «Η αυστηρή πολιτική του 2023 περνάει και στο 2024, με αποτέλεσμα δύο πολύ αδύναμα χρόνια», προστίθεται.

Επίσης, για την  Federal Reserve αναφέρεται πως θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια και το 2023 καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός, μετά την κορύφωσή του, το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η οικονομία της Κίνας προβλεπόταν να αναπτυχθεί κατά 5% το 2023, ξεπερνώντας τη μέση ανάπτυξη 3,7% που αναμενόταν για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η μέση ανάπτυξη στην Ομάδα των 10 ανεπτυγμένων χωρών αναμένεται να φτάσει μόλις στο 0,3%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται  κορύφωση του πληθωρισμού το τρέχον τρίμηνο.

naftemporiki.gr