Λαγκάρντ καλεί Ε.Ε. να αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 21:20
UPD:21:29
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Η Λαγκάρντ κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες που βρίσκονται σε καλή θέση από δημοσιονομικής άποψης να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να ληφθεί υπ΄ όψη το επίπεδο του χρέους των κρατών-μελών της, ενώ τάχθηκε υπέρ των μη συμβατικών μέτρων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού και της στασιμότητας.

Αναφερόμενη στην οροφή που έχει καθορίσει η ΕΕ για το δημόσιο χρέος —το 60% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της—, η Λαγκάρντ τόνισε ότι «μπορεί κάλλιστα ορισμένοι από αυτούς τους αριθμούς, αυτό το 60% ιδίως, να χρειάζονται επανεξέταση κι επανακαθορισμό, λίγη επικαιροποίηση, δεδομένης της κατάσταση και του ότι το μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος έχει αυξηθεί προϊόντος του χρόνου».

Εξάλλου, κρίνοντας πως η παγκόσμια οικονομία είναι εύθραυστη, ασταθής και κατακερματισμένη, η Λαγκάρντ είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στην οποία συμμετείχαν κυρίως επικεφαλής κεντρικών τραπεζών στο Παρίσι, ότι είναι εντελώς θεμιτό και προσήκον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας να λαμβάνουν μη συμβατικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό και την οικονομική στασιμότητα.

Απ' την πλευρά της και η πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εκτίμησε πώς τα κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέτρα, περιλαμβανομένων μη συμβατικών πολιτικών, ιδίως στις περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις έχουν τερματίσει τις πολιτικές τόνωσης της ανάκαμψης» της οικονομίας.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να δώσει εντολή στο προσωπικό της και το Ευρωσύστημα να αρχίσουν να προετοιμάζονται για περαιτέρω μέτρα, εάν χρειάζεται, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πέραν των μειώσεων των επιτοκίων, της αγοράς πόρων και των αναχρηματοδοτήσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Η Λαγκάρντ κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες που βρίσκονται σε καλή θέση από δημοσιονομικής άποψης να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε επουσιώδη την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης περί επιπλέον επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για δημόσιες υποδομές.

«Σε αυτήν την περιοχή του κόσμου, χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά ότι η νομισματική πολιτική και μόνο δεν αρκεί, ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός σωστών δημοσιονομικών πολιτικών, της χρήσης των δημοσιονομικών περιθωρίων των χωρών εκείνων που τις διαθέτουν ώστε να υποστηριχθεί και να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη» είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα