Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Αναγκαία η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 10:54
UPD:13:23

O υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ερωτηθείς πού θα βρει η κυπριακή κυβέρνηση τα 300 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούν οι Βρυξέλλες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών και συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου».

Αν η Κύπρος δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της, θα πληγεί η τσέπη του απλού φορολογούμενου Κύπριου πολίτη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Ecofin να τεθεί υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία.

Διαβεβαίωσε δε ότι κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρει συναινετικές λύσεις, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Όπως είπε, ελλείψει συναίνεσης από τα κόμματα η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών και μείωσης του κρατικού μισθολογίου.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ecofin επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαγράφεται, πλέον, ξεκάθαρα μια διαδικασία μέσω της οποίας οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλα ελλείμματα και μεγάλα δημόσια χρέη που δεν τα μειώνουν, θα υποβάλλονται σε πάρα πολύ αυστηρές ποινές, πιθανώς, με την αποστέρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διαρθρωτική βοήθεια, την οποία παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπογράμμισε ότι 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων έξι ελληνικές και δύο κυπριακές, θα υποβληθούν στη διαδικασία αυτή.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι οι κυπριακές τράπεζες θα βγουν ενισχυμένες από αυτά τα τεστ και πρόσθεσε πως «στην πολύ απίθανη περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα και θα χρειαστούν ενίσχυση, τότε σίγουρα θα πάνε στις αγορές, για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και τη ρευστότητα τους. Στη δε απίθανη περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγουν στην κυβέρνηση, παραμένουμε, βεβαίως, δεσμευμένοι να τις στηρίξουμε σε μια τέτοια θεωρητική περίπτωση».

Ερωτηθείς πού θα βρει η κυπριακή κυβέρνηση τα 300 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούν οι Βρυξέλλες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών και συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου. Για πρώτη φορά, υπάρχει μείωση του προσωπικού που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία και σαν αποτέλεσμα αυτού, η αύξηση του κρατικού μισθολογίου, το πρώτο εξάμηνο, ανέβηκε μόνο κατά 0,8%, και είναι η μικρότερη αύξηση που είχαμε στο μισθολόγιο τα τελευταία 30 χρόνια».

Τόνισε ακόμη «υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους, αυτές οι δαπάνες που δεν θεωρούνται απαραίτητες και παραγωγικές. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πρόσφατα εγκρίνει μειώσεις στις δαπάνες αυτές κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, από έναν προϋπολογισμό που ήταν ήδη αρκετά συγκρατημένος».

Τέλος, σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν συναινέσουν τα κόμματα στην πολιτική της κυβέρνησης, δήλωσε πως «είμαστε εκ φύσης αισιόδοξοι και νοιώθουμε ότι στο τέλος της ημέρας, όλοι μαζί θα δούμε την οικονομία ως ένα εθνικό θέμα και θα συναινέσουμε σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο όμως πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιο».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα