Επεκτείνεται κατά 150 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Jeremie

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 12:44

Tην υπογραφή της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την επέκταση του Προγράμματος Jeremie κατά 150 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), κ. Richard Pelly.

Με τη συμφωνία επεκτείνεται το πλαίσιο συνεργασίας για επενδύσεις 150 εκατ. € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» στην Τεχνολογική Καινοτομία, μέσω του Προγράμματος JEREMIE.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η συμφωνία αυτή αποτελεί το επιστέγασμα σειράς διαπραγματεύσεων της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την προώθηση νέων μορφών στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας και, πιο συγκεκριμένα, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Μ.Χρυσοχοΐδης: Κάνουμε την ανάπτυξη πράξη

«Με τη συμφωνία αυτή ξεκινούμε πλέον να κάνουμε την ανάπτυξη πράξη. Η νέα κυβέρνηση ενεργοποίησε το JEREMIE σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μετά από σχεδόν δύο χρόνια αδράνειας. Πλέον δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καινούργιες, ευέλικτες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δεν τολμούσαμε να προσεγγίσουμε. Ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική καινοτομική επιχειρηματικότητα και, ιδιαίτερα, για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν σε έναν κλάδο με σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, όπως είναι αυτός των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών», δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Στοχεύουμε στην εξέλιξη της συμφωνίας, ώστε να καρποφορήσει επενδυτικά, να την αγκαλιάσει η αγορά και να δώσουμε ευκαιρίες ευημερίας στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Με τη συμφωνία αυτή δίνουμε ελπίδα και στέλνουμε αισιόδοξα μηνύματα στην κοινωνία και στην οικονομία που δοκιμάζονται από την κρίση. Ελπίζουμε αυτή η υπογραφή να είναι η αφετηρία μιας δημιουργικής συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων».

Οριστικοποιείται η διαδικασία επιλογής Ενδιάμεσων Οργανισμών στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπογραφή της επέκτασης του προγράμματος, σημείωσε πως η αύξηση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου του Προγράμματος JEREMIE κατά 150 εκατ. € αναδεικνύει τόσο τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης όσο και τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων να ενθαρρύνουμε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είπε, η υπογραφή είναι μέρος μιας ευρύτερης προωθητικής προσπάθειας για την ενίσχυση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων των ελληνικών ΜΜΕ και γνωστοποίησε πως αυτό το διάστημα οριστικοποιείται η διαδικασία επιλογής Ενδιάμεσων Οργανισμών στην Ελλάδα για να διαχειριστούν το πρώτο μερίδιο των 60 εκατ. €, οι οποίοι θα συνεισφέρουν συμπληρωματικά τα 60 εκατ. € που αναλογούν στη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. «Θα δημοσιεύσουμε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος αυτό το μήνα για να προσελκύσουμε μικροπιστωτές, οι οποίοι θα εργαστούν με το επιχειρηματικό κεφάλαιο JEREMIE», συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα