Σε θέση μάχης η Intrakat για τα έργα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης

Πέτρος Σουρέτης, CEO της κατασκευαστικής
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 13:42
UPD:13:43

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σε θέση μάχης για να διεκδικήσει τα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ βρίσκεται η Intrakat, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Πέτρο Σουρέτη, να επισημαίνει ότι ο Όμιλος συμμετέχει ήδη σε διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Στη συνέντευξή του στη «Ν» ο κ. Σουρέτης υπογραμμίζει ότι ο επόμενος στόχος της δραστηριοποίησης στις ΑΠΕ και στα ΣΔΙΤ είναι να δημιουργηθεί ικανή υπεραξία ώστε να αποκτήσει η Intrakat σταθερή μερισματική πολιτική. Προσθέτει ότι είναι πιθανό η Intracom Holdings, έχοντας αποκτήσει μια επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, να επενδύσει σε ΣΔΙΤ που θα αναλάβει η Intrakat, όπως και στα ενεργειακά της projects. Ολόκληρη η συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intrakat έχει ως εξής: 

Πρόσφατα η Intracom ανακοίνωσε την πώληση της Intrasoft και με αφορμή αυτό πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχώρησή της και από άλλες δραστηριότητες. Αγγίζει αυτό την Intrakat;

«Δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Intracom Holdings από την Intrakat, αλλά με την ευκαιρία θέλω να σημειώσω ότι, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες του ιδρυτή και προέδρου του Ομίλου, Σωκράτη Κόκκαλη, πάντα πρωτοπόρου στο επιχειρείν, θεωρώ ότι οι σχεδιασμοί και οι στρατηγικές της Holdings θα συνεχίσουν να στέφονται με απόλυτη επιτυχία. Όπως έχει ανακοινώσει, λοιπόν, η διοίκησή της, η Holdings μετεξελίσσεται σε επενδυτική εταιρεία. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και εμπειρία της στη διαχείριση εταιρειών και στη δημιουργία υπεραξίας, θα επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου και θα διασφαλίζει αύξηση των αποδόσεων από τις επενδύσεις της. Ως Intrakat λειτουργούμε σε ένα δυναμικό περιβάλλον και ο στρατηγικός σχεδιασμός μας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια βασίζεται σε 4 πυλώνες ανάπτυξης: στα κατασκευαστικά έργα υποδομών, περιβάλλοντος και τεχνολογίας, στα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, στην ενέργεια και τα έργα ΑΠΕ και στη στοχευμένη ανάπτυξη ακινήτων. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η Holdings, έχοντας αποκτήσει μια επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, να επενδύσει στα ΣΔΙΤ που θα αναλάβει η Intrakat και στα ενεργειακά της projects, τομείς που άλλωστε βρίσκονται στις στοχεύσεις της».

Με ποια «όπλα» μπαίνει η Intrakat στη μάχη για τα έργα που έρχονται;

«Η Intrakat διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, γνώση και εμπειρία ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις σημαντικό ποσοστό των έργων που θα προκηρυχθούν.
Με γνώμονα την εμπειρία στα δημόσια έργα, το αυξημένο χαρτοφυλάκιο σε έργα ΑΠΕ, τα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα των υποδομών και του περιβάλλοντος (διαχείριση αποβλήτων, φυσικών πόρων κ.λπ.), καθώς και το real estate, κοιτάμε πιο αισιόδοξα την επόμενη τριετία και θα συμμετάσχουμε με αξιώσεις σε όλα τα μεγάλα έργα. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 30 δισ. για το 2021-2022 και από το νέο ΕΣΠΑ, ύψους 26,2 δισ. (2021-2027). 
Στα κατασκευαστικά έργα προτεραιότητά μας είναι οι οδικοί άξονες, τα υδραυλικά, τα σιδηροδρομικά, τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων και διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων στην Ελλάδα και με προσεκτικές επιλογές στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Κύπρος. 
Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διαθέτουμε μια μοναδική ομάδα επιστημόνων με τεχνογνωσία και ένα χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1GW.
Στα ΣΔΙΤ και τις Παραχωρήσεις, συμμετέχουμε ανταγωνιστικά, κυρίως σε αυτά που αφορούν δημόσιες υποδομές, υπηρεσίες και έργα υψηλής τεχνολογίας όπως smart solution, δίκτυα νέας γενιάς (ΝGA) κ.λπ. Συμμετέχουμε ειδικότερα σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ όπως το Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, οι Μονάδες Επεξεργασίες Απορριμμάτων Σχιστού, Φυλής και Δυτ. Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, το Φράγμα Χαβρία, τα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας κ.λπ. Η προσοχή μας είναι στραμμένη και στο μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο, το Ελληνικό. Ολοκληρώνοντας τη σημαντική φάση των κατεδαφίσεων, είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην επιτυχία του μεγάλου αυτού εγχειρήματος».

Στο Ελληνικό σάς ενδιαφέρει μόνο το κατασκευαστικό αντικείμενο; 

«Το Ελληνικό είναι μια πρωτόγνωρα μεγάλη ανάπτυξη για τη χώρα από την οποία θα προκύψουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες και φυσικά η Intrakat θα είναι εκεί για να συμμετάσχει».

Είπατε ότι συμμετέχετε σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν;

«Εξετάζουμε ανά περίπτωση όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Σε ορισμένα από τα έργα πιθανότατα, όπως σας προανέφερα, να επενδύσει απευθείας η Intracom Holdings ή άλλος στρατηγικός εταίρος που θα επιλέξουμε. Από κει και πέρα όλα είναι στο τραπέζι, εφόσον χρειαστεί, ο δανεισμός, το ομόλογο, κ.λπ. Όλα θα αποφασιστούν στην ώρα τους». 

Το 2020 και με βάση το εξάμηνο του 2021 πιθανότατα και φέτος έχετε ζημιές. Πότε εκτιμάτε ότι το πρόσημο θα αλλάξει;

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Ο Covid-19, αλλά και οι απρόβλεπτες αυξήσεις υλικών όπως σίδηρος, ενέργεια, πλαστικά, καλώδια, ασφαλτικά κ.λπ. σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν άμεση επίδραση στο κόστος παραγωγής των έργων. Ενδεικτικά, το κόστος πωληθέντων της Intrakat το πρώτο εξάμηνο φέτος ξεπέρασε το 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. 
Διαχειριζόμαστε απρόβλεπτες και δύσκολες καταστάσεις, ενώ αναμένουμε και την ανταπόκριση του υπουργείου Υποδομών σε ό,τι αφορά το κόστος των έργων». 

Σε τι συνίσταται η παρέμβαση που αναμένετε από το υπουργείο; 

«Πιστεύω πως με την εποικοδομητική συνεργασία Πολιτείας, κλαδικών φορέων και εταιρειών θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη λύση, με την οποία θα επιμερίζεται το κόστος και δεν θα επιβαρύνει μόνο τις κατασκευαστικές εταιρείες. Το υπουργείο Υποδομών είναι πάνω στο πρόβλημα και θεωρώ ότι θα δοθεί διέξοδος.
Για να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος, αναμένουμε από το υπουργείο την επίλυση του θέματος της αύξησης του κόστους των κατασκευών, που θα δώσει ανάσα στον κλάδο και είναι απαραίτητη ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα εντός του 2022. Παράλληλα, η ενίσχυση του προγράμματος δημοπράτησης νέων έργων θα φέρει ισορροπία στην αγορά και στους διαγωνισμούς, ώστε να δίνονται ορθές εκπτώσεις, με τις οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν οι εταιρείες στην υλοποίηση των έργων χρονικά και ποιοτικά».

Είστε ικανοποιημένος από τον ρυθμό παραγωγής των έργων;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι καλύτερος από αυτόν της προηγούμενης 15ετίας. Αναγνωρίζω ότι για τις καθυστερήσεις υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, π.χ. η πανδημία. Βεβαίως, πάντα υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω εντατικοποίηση των ενεργειών και γρηγορότερη επίλυση των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών του κρατικού μηχανισμού. Πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια και εμείς οι εργολάβοι να σοβαρευτούμε όσον αφορά τις προσφυγές, προκειμένου η χώρα να καταφέρει να απορροφήσει τους πόρους που έχει στη διάθεσή της προς όφελος όλων μας». 

Πρόσφατα η Intrakat συγχωνεύτηκε με τη Γαία Άνεμος, αποκτώντας το χαρτοφυλάκιο από ΑΠΕ που προαναφέρατε. Πότε εκτιμάτε ότι ο κλάδος αυτός θα αρχίσει να συνεισφέρει στα έσοδα και την κερδοφορία σας; 

«Ήδη αιολικά πάρκα ισχύος 98MW είναι ώριμα έργα που έχουν εξασφαλίσει 20ετείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαγωνισμών ΡΑΕ και θα υλοποιηθούν εντός τριετίας. Έως το τέλος του έτους ολοκληρώνεται η κατασκευή και ξεκινά η λειτουργία του αιολικού πάρκου “Φραγκάκι” ισχύος 15MW. 
Να επισημάνω ότι ο Όμιλός μας, η Intrakat, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα αυτό. Έχουμε την εξειδίκευση να παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες ανάπτυξης, από σχεδιασμό, μελέτες, ωρίμανση, αδειοδοτήσεων, χρηματοδότηση, κατασκευή έως και λειτουργία. Δίνουμε τη δυνατότητα σε διεθνείς επενδυτικούς φορείς να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό προϊόν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, του περιβάλλοντος και της πράσινης οικονομίας. 
Η εκτίμησή μας είναι ότι εντός της επόμενης τριετίας ο κλάδος των ΑΠΕ θα συνεισφέρει θετικά στα αποτελέσματά μας». 

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας όσον αφορά την απόδοση στους μετόχους σας; Την τελευταία φορά που δώσατε μέρισμα ήταν το 2007…

«Η περίοδος που προηγήθηκε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τις κατασκευές και από την πλευρά μας καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε και να αναπτύξουμε την εταιρεία. Ο επόμενος στόχος μας με τη δραστηριοποίησή μας στις ΑΠΕ και τα ΣΔΙΤ είναι να δημιουργήσουμε ικανή υπεραξία ώστε να καθιερώσουμε σταθερή μερισματική πολιτική». [SID:14730619]

Τουριστικές  υποδομές

Κύριε Σουρέτη, μια ερώτηση για την Intradevelopment, εταιρεία real estate της Intracom Holdings στην οποία είστε επίσης διευθύνων σύμβουλος. Πρόσφατα ανακοινώσατε την πώληση του ακινήτου στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, στο οποίο κατασκευάζετε πολυτελές τουριστικό συγκρότημα. Τι ακολουθεί;

«Η Intradevelopment είναι developer. Δουλειά της είναι να δημιουργεί ποιοτικό προϊόν και να το πουλά δημιουργώντας υπεραξία, όπως και έπραξε στην περίπτωση που αναφέρετε. Εξετάζουμε διάφορα projects και θα προχωρήσουμε σε στρατηγικές συνεργασίες για τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στους τομείς των τουριστικών υποδομών σε high end προορισμούς, ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που να είμαι σε θέση να ανακοινώσω».  Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα