Μακεδονία: Χιλιάδες αιτήσεις για e-shop στο «E-λιανικό» προϋπολογισμού σχεδόν 12 εκατ. ευρώ

Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 14:40
UPD:14:42

Συνολικά 2.561 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού και αιτούμενης δημόσιας δαπάνης σχεδόν 12 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν από επιχειρήσεις στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα εν μέσω πανδημίας, μέσω της δράσης «E-λιανικό» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Μάλιστα, η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται πανελλαδικά στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, αλλά και το ύψος της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης. Οι αιτήσεις προέρχονταν κατά κύριο λόγο από πολύ μικρές επιχειρήσεις (δεν κατεγράφη ενδιαφέρον από μεγάλες), κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης.

Το προφίλ των επιχειρήσεων που ζητούν στήριξη για τη δημιουργία e-shop

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων -2.197- προήλθε από επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, στο σύνολό τους σχεδόν (97,5%) πολύ μικρές (προσωπικό έως δέκα ατόμων). Δεν υπήρξαν υποβολές από μεγάλες επιχειρήσεις. Οι περισσότερες αιτήσεις (πάνω από 63%) προέρχονταν από επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν κατά σειρά εκείνες της Πιερίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, της Ημαθίας, των Σερρών και του Κιλκίς.

Από επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας υποβλήθηκαν συνολικά 364 αιτήσεις χρηματοδότησης, με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1,7 εκατ. ευρώ. Και σε αυτή την περιφέρεια, οι επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης για τη δημιουργία ενός eshop είναι αναμενόμενα οι πολύ μικρές (97,8% των αιτήσεων), ενώ δεν υπήρξαν υποβολές ούτε από μεσαίες, ούτε από μεγάλες επιχειρήσεις.

Το 55,22 % των αιτήσεων προήλθε από την ΠΕ Κοζάνης και ακολούθησαν οι περιοχές της Καστοριάς, της Φλώρινας και των Γρεβενών. Και στις δύο περιφέρειες οι περισσότερες υποβολές αφορούν στους τομείς των ειδών ιματισμού, υποδημάτων, γυναικείων ετοίμων ενδυμάτων, κοσμημάτων κ.ά.

Υπενθυμίζεται πως η δράση επιχορηγεί σε ποσοστό 100% και έως 5.000 ευρώ κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος. Επίσης, η δράση επιχορηγεί σε ποσοστό 100% έως 1.500 ευρώ την αναβάθμιση υφιστάμενου ηλεκτρονικού καταστήματος εφόσον η επιχείρηση το διέθετε ήδη πριν τις 18/3/2020. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα