Πετρέλαιο: Σκηνές χάους και βουτιά υπό το μηδέν για το αμερικανικο αργό

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 20:56
UPD:21:57
REUTERS/Essam Al Sudani

Σκηνές απόλυτου χάους εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στην αγορά πετρελαίου. Άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα δέχθηκε σήμερα το αμερικανικό αργό, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ φουσκώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την ώρα που η οικονομία βυθίζεται σε επώδυνη ύφεση και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη. 

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού αργού (WTI), που θέλει λιγότερο από 24 ώρες για τη λήξη του, βρέθηκε προς στιγμήν να κάνει βουτιά έως και 250% στα αρνητικά επίπεδα των -40,32 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με τους Financial Times. Πρόκειται βεβαίως για τα χαμηλότερα επίπεδα, που έχουν καταγραφεί ποτέ. H συντριβή αυτή έχει εν πολλοίς να κάνει με την λήξη του συμβολαίου, αλλά και πάλι είναι πρωτοφανής. Οι απώλειες στη συνέχεια περιορίστηκαν με το συμβόλαιο να παραμένει πάντως σε αρνητικό έδαφος.  

Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου (που λήγει στις 19 Μαΐου) έκανε βουτιά 10% στα 22,54 δολάρια, ενώ για εκείνο του Ιουλίου οι απώλειες ήταν μόνο 5% στα 28 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι αν μη τι άλλο οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ζοφερά για την αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες. 

Το αργό τύπου μπρεντ δεν βγήκε αλώβητο από το πλήγμα του αμερικανικού αργού. Η τιμή του υποχώρησε 6,2% στα 26,35 δολάρια το βαρέλι. 

Οι έντονες αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου επηρέασαν και τη Wall Street. O Dow Jones υποχωρεί 2,28% και ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,7%.  

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα