Τα τρία σενάρια για τη στερλίνα εν μέσω πολιτικού χάους

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 10:33
REUTERS/© Phil Noble

Το μακροβιότερο πτωτικό σερί, που έχει καταγραφεί ποτέ έναντι του ευρώ, βιώνει η στερλίνα, ενώ έχει υποχωρήσει σε ναδίρ τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς η βρετανική πολιτική σκηνή έχει βυθιστεί στο χάος και η χώρα τρία χρόνια μετά την απόφασή της για έξοδο από την Ε.Ε. όχι μόνο συμμετέχει σε Ευρωεκλογές, αλλά δεν γνωρίζει ακόμη πώς και εάν τελικά θα πει αντίο στην κοινότητα. 

Σήμερα η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος είναι στα 1,2610 δολάρια καταγράφοντας νέα πτώση 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Εάν ενταθούν οι φόβοι για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα δοκιμάσει το χαμηλό του 2016, κάτω από τα 1,20 δολάρια. Αν ωστόσο η αγορά λάβει το σήμα πως η χώρα οδεύει σε μία μακρά παράταση ή και ανάκληση του Brexit θα μπορούσε να απογειωθεί στα 1,50 δολάρια, όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg. 

H στερλίνα υποχωρεί και έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος κατά 0,3% στις 0,8833 πένες ανά ευρώ. Βραχυπρόθεσμα το μόνο στοιχείο που φαίνεται ότι θα μπορούσε να της προσφέρει στήριγμα είναι ενδεχόμενα κέρδη των βρετανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της Ε.Ε. στις Ευρωεκλογές, δηλαδή οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι. Αν και οι δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα του Brexit να προηγείται, θέλουν τα δύο αυτά κόμματα να ενισχύουν επίσης αισθητά τη δύναμή τους, υποσκελίζοντας ακόμη και τις δύο παραδοσιακές δυνάμεις, Συντηρητικούς και Εργατικούς, που ετοιμάζονται για συντριβή.  

Πέραν των δύο αντικρουόμενων σεναρίων για βουτιά και άλμα, υπάρχει πάντα και εκείνο της σταθεροποίησης κοντά στα 1,30 με 1,35 δολάρια, εάν οι ευρωκάλπες δεν κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις και η Βουλή προχωρήσει με μία διαδικασία νέων μικρών καθυστερήσεων, που θα έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. στα τέλη του έτους. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα