Καταπέλτης το ΔΝΤ: Σε δεύτερη μοίρα η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αντί σε δημοφιλή μέτρα, σύμφωνα με τον Πίτερ Ντόλμαν
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 12:21
UPD:14:26
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η Ελλάδα χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δείχνει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», επεσήμανε το στέλεχος του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι ρυθμίσεις οφειλών όπως οι 120 δόσεις επιδρούν αρνητικά στην κουλτούρα πληρωμών.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, και όχι σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα, υπογράμμισε ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο του 3ου διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Ντόλμαν επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, αλλά η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για απαράδεκτα υψηλή ανεργία και ανεπαρκές σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά επιτεύγματα συνοδεύθηκαν με κόστος στην ανάπτυξη και βασίζονται μεταξύ άλλων στην υποεκτέλεση επενδύσεων.

΄Οσον αφορά την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα στάθηκε στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι παραμένει η αρνητική πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως είπε, οι αγορές δείχνουν να συμφωνούν με αυτήν τη μεικτή εικόνα στην Ελλάδα, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η χώρα είναι ουραγός της Ευρωζώνης. Αυτό, επεσήμανε, αντικατοπτρίζεται στο spread, το οποίο παραμένει το υψηλότερο στην περιοχή του ευρώ. Σημαντικό πρόβλημα χαρακτήρισε το δημογραφικό, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει, την ώρα που 470.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. «Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα πρέπει η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική», τόνισε.

Ο κ. Ντόλμαν ανέδειξε ως εξής δύο βασικές προτεραιότητες στη δημοσιονομική πολιτική:

  1. Καλύτερο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Οι φόροι είναι πολύ ψηλά και οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας πολύ χαμηλά. Θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  2. Διαχείριση του κινδύνου από ενδεχόμενες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τα αναδρομικά. Τα 9 δις ευρώ μπορεί να φτάσει το δημοσιονομικό κόστος, διακυβεύοντας τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει με συντονισμένη στρατηγική τα θεσμικά εργαλεία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας το σύστημα δικαιοσύνης. Στον τομέα της εργασίας, θα πρέπει να συνεχιστεί η ευελιξία. Παράλληλα, θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική», επεσήμανε το στέλεχος του ΔΝΤ.  Καταλήγοντας, σημείωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, χρειάζονται περισσότερα βήματα στην κοινωνική πολιτική, για να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα