Κατανομή πόρων Δ' ΚΠΣ με περιφερειακά κριτήρια

Αλογοσκούφης: Μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία τα 20,1 δισ. ευρώ
Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 15:55
UPD:15:58

ΓΙΑ τον προγραμματισμό του Δ' ΚΠΣ συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μαζί με τον υφυπουργό Χρήστο Φώλια.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι τα 20,1 δισ. ευρώ που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός αποτελούν μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα. Ακόμη ανέφερε ότι σε συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία, τα κονδύλια θα διατεθούν στην περιφέρεια, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, και τόνισε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο «πρέπει και θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη Μαϊου θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η κατανομή των πόρων του Δ' ΚΠΣ με έμφαση στα περιφερειακά προγράμματα, καθώς κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη όλης της ελληνικής περιφέρειας.

Στις 5 Απριλίου, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τριών μηνών, το Συμβουλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρήκαν «κοινό τόπο» σχετικά με το ύψος των ιδίων πόρων της Ε.Ε. (περίοδος 2007-2013).

Η Ευρωβουλή απέσπασε 4 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2005, ενώ από την αύξηση αυτή θα επωφεληθεί και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 4 δισ. ευρώ το «φρέσκο χρήμα» που θα εισπράξουν οι χώρες-μέλη για τα πολυετή προγράμματα, κυρίως στον τομέα της δια βίου εκπαίδευσης (στο πρόγραμμα «Eρασμος» θα μπορέσουν να συμμετάσχουν 40.000 περισσότεροι φοιτητές), στη σημαντική για την Ελλάδα διασυνοριακή συνεργασία, στην Ερευνα και Τεχνολογία, στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα