Αντίποινα Κίνας: Δασμοί σε 5.207 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολ.

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 16:07
UPD:18:18
REUTERS/Brian Snyder

Δασμούς ύψους 5 έως 10% σε 5.207 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων επιβάλει η Κίνα, ως αντίποινα για τον νέο γύρο δασμών που επέβαλαν από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέοι κινεζικοί δασμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο, το μέτρο αυτό έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της Κίνας».

Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει πως θα προβεί σε αντίποινα, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πως θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι επιβάλλονται σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%.

Η Ουάσιγκτον διαμήνυσε παράλληλα ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

Η επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, όπως διευκρίνισε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παγώνει ο διάλογος Πεκίνου - Ουάσιγκτον μετά τους νέους δασμούς

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας πιθανότατα δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον για να διεξαχθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εμπορική διένεξη των δύο πλευρών, μετά την αναγγελία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, γράφει η εφημερίδα «South China Morning Post» επικαλούμενη κινεζική κυβερνητική πηγή.

Κατά το δημοσίευμα, το Πεκίνο επανεξετάζει το σχέδιο να σταλεί μια αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λίου Χε στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Τραμπ: Αντίποινα, εάν η Κίνα πλήξει τους αγρότες και κτηνοτρόφους 

Η Κίνα «δήλωσε ανοιχτά ότι επιχειρεί να επηρεάσει τις εκλογές μας, εξαπολύοντας επίθεση κατά των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη βιομηχανία μας, εξαιτίας της πίστης τους σε εμένα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο την κλιμακούμενη εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτό που το Πεκίνο δεν καταλαβαίνει, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγάλοι πατριώτες και κατανοούν πλήρως ότι η Κίνα επωφελείται σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, τη στιγμή που το Πεκίνο ανακοίνωνε την επιβολή των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.

Όπως πρόσθεσε, «γνωρίζουν επίσης ότι είμαι αυτός που ξέρει πώς να το σταματήσει».

Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε «μεγάλα και γρήγορα οικονομικά αντίποινα» εναντίον της Κίνας, εάν η τελευταία πλήξει τους Αμερικανούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους και / ή τους εργαζομένους στη βιομηχανία.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα