Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Λιτότητα, αλλά χωρίς ΔΝΤ και capital controls

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 17:31
UPD:19:45
REUTERS/MURAD SEZER

Η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, διαψεύδοντας παράλληλα τα σενάρια για προσφυγή της Άγκυρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και περί επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές, ο κ. Αλμπαϊράκ -γαμπρός του κ. Ερντογάν- δήλωσε πως η Τουρκία επικεντρώνεται την αντιμετώπιση της «ανωμαλίας» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και πως ο τραπεζικός τομέας της είναι υγιής και ισχυρός, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα του θα βγει ισχυρότερη από την τρέχουσα αστάθεια.

Πρόσθεσε πως η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η Τουρκία θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών, ενώ θα επικεντρωθεί επίσης στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία δεν θα διαστάσει να παράσχει υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε πως δεν υπήρξαν τελευταία μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα