Ιταλία: Σε ποιες τράπεζες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τα hedge funds

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 08:30
UPD:08:43
REUTERS/Alessandro Bianchi

A man walks on a logo of the Monte Dei Paschi Di Siena bank in Rome, Italy September 24, 2013. REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

Την ώρα που τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών της χώρας δέχονται σφυροκόπημα, εν μέσω ανησυχιών για την κατεύθυνση στην οποία θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ ενδεχόμενη κυβέρνηση του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, τα hedge funds δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Credito Valtellinese, μίας μεσαίου μεγέθους ιταλικής τράπεζας, η οποία είδε hedge funds της Βρετανίας και των ΗΠΑ να δίνουν δυναμικά το «παρών» στην εφετινή έκδοση δικαιωμάτων μετοών, η οποία ήταν οχτώ φορές η χρηματιστηριακή της αξία. Έκτοτε η μετοχή της έχει ενισχυθεί 7,5%, ενώ από τις αρχές του έτους οι μετοχές συνολικά των ιταλικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους καταγράφουν κέρδη 15%, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. 

Oι ιταλικές τράπεζες έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε δυναμικές κινήσεις για την εξυγίανση των ισολογισμών τους και οι αγορές τους το πιστώνουν αυτό. Το ποσοστό των κόκκινων δανειων έχει υποχωρήσει σήμερα στο 14,5% από 17,3% πριν από ένα χρόνο, ενώ ακόμη και η Banca Monte dei Paschi di Siena, η τράπεζα που αντιμετώπισε τα πλέον σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στηρίζουν οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των ιταλικών τραπεζών, αλλά και οι προοπτικές για ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% της ιταλικής οικονομίας. Εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις η επίδοση θα είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2017, που ήταν η καλύτερη από το 2010. 

Μένει να φανεί εάν η εμπιστοσύνη των hedge funds στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες της Ιταλίας διατηρηθεί ή η εικόνα θα αλλάξει απότομα από τις πολιτικές εξελίξεις. 

ΠΗΓΗ: Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα