Χαμηλότερες ταχύτητες για την Ευρωζώνη

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 12:26
UPD:14:33
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 2,5% σε ετήσια βάση.

Τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση στη ζώνη των 19 οικονομιών του ευρώ, ύστερα από ένα δυναμικό 2017, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. 

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 2,5% σε ετήσια βάση. Η επίδοση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των ειδικών, αλλά σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% (σε τριμηνιαία βάση) που είχε επιτευχθεί και τα τρία προηγούμενα τρίμηνα. 

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε το Μάρτιο, αλλά έμεινε εν πολλοίς αμετάβλητο τον Απρίλιο, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτεί μία σταθεροποίηση το δεύτερο τρίμηνο. Δύσκολα, ωστόσο, θα επιστρέψουμε στις επιδόσεις του προηγούμενου έτους, που ήταν οι καλύτερες από το 2007. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι και τα στοιχεία της IHS Markit, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξαν πως τον Απρίλιο συνεχίστηκε η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί από τις 56,6 στις 56,2 μονάδες- τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 13 μήνες. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να βρίσκεται πολύ μακριά από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση, γεγονός που σηματοδοτεί υγιή ανάπτυξη. Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής μάλιστα αυξήθηκε στις 56,2 από 55,9 μονάδες, σε μία ενθαρρυντική ένδειξη για τους επόμενους μήνες. 

Σημειώνεται ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σε τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία), αλλά ανέκαμψε στη Γαλλία. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα