Αύξησε τα επιτόκια η Fed

Θα το επαναλάβει δύο φορές εντός του 2018
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 20:16
UPD:23:28
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Σε μία εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση η Federal Reserve ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες, στο εύρος 1,5%-1,75%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε τουλάχιστον δύο ακόμη κινήσεις εντός του έτους και τρεις για το 2019, καθώς εκτιμάται πως οι φοροελαφρύνσεις και η αύξηση των κρατικών δαπανών από την κυβέρνηση Τραμπ, θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και τον πληθωρισμό, οδηγώντας στο μέλλον σε πιο επιθετικές κινήσεις αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Η κορυφαία κεντρική τράπεζα του πλανήτη καλείται να βάλει στη ζυγαριά της από τη μία τα στοιχεία για σταθερή οικονομική ανάπτυξη, αύξηση των μισθών και επιτάχυνση του πληθωρισμού και από την άλλη τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο και το αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο. Ο αντίκτυπός τους στην οικονομία θα μπορούσε να είναι σοβαρός.

Η αγορά ανέμενε έως και πριν από λίγο καιρό τρεις αυξήσεις μέσα στο έτος, οι οποίες θα οδηγήσουν το επιτόκιο στο 2% με 2,25%. Υπολογίζουν δε ότι έως και τα μέσα του 2019 δεν θα υπερβεί το 2,75%. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2017 η Fed είχε προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων (Μάρτιο, Ιούνιο και Δεκέμβριο) των 25 μονάδων βάσης έκαστη. Έχει δε αυξήσει συνολικά πέντε φορές τα επιτόκια από τότε αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, με την οποία απάντησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η δεύτερη αύξηση των επιτοκίων αποφασίστηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα