Ντέισελμπλουμ: Υπήρχαν συζητήσεις για το χρέος από το 2014

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 21:35
UPD:21:42
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα «στο τέλος του 2014 σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί. Μετά ήρθαν οι πρόωρες εκλογές. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αν οι εκλογές γινόταν αργότερα; Αν το πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί, υπήρχαν συζητήσεις ήδη για το χρέος, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα «γιατί μετά τη βελτίωση της οικονομίας το 2014, όλα επιδεινώθηκαν στις αρχές του 2015».

Όπως ανέφερε, δυσκολευτήκαμε πολύ για να κρατήσουμε την κατάσταση εντός τροχιάς. Ωστόσο, ο κ. Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι «τώρα είναι μια εντελώς διαφορετική περίοδος. Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την ελληνική κυβέρνηση, η οικονομία ανεβαίνει πάλι, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και τα πράγματα φαίνονται καλύτερα».

Δήλωσε ότι πλέον όλοι είναι επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία όπως επανέλαβε, θα πρέπει αν τελειώσει στο τέλος του έτους.  Όπως είπε, «και ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι θέλει να την τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς» και πρόσθεσε ότι «τώρα τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα. Έχουμε όλοι το ίδιο συμφέρον. Ας τελειώσουμε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς και στην αρχή της επόμενης θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την τελική έξοδο τον Αύγουστο». 

Ο κ. Ντέισελμπλουμ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης «δεν θα χρειαστούν μεγάλα νομοθετικά πακέτα», καθώς «περισσότερο έχουμε να κάνουμε με εφαρμογή και δρομολόγηση θεμάτων. Άρα θα έλεγα ότι τα περισσότερα θέματα είναι περισσότερο πρακτικής φύσεως και λιγότερο πολιτικής ή ιδεολογικής».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα