Skip to main content

Οι καπνιστές πιο επιρρεπείς στις επιπλοκές σε επέμβαση κήλης

Μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο και δημοσιεύθηκε στο«American Journal of Surgery»,  διαπίστωσε ότι τα άτομα που καπνίζουν είναι πιο επιρρεπή στο να παρουσιάσουν επιπλοκές έπειτα από επέμβαση κήλης.

Οι ερευνητές, θέλοντας να κατανοήσουν καλύτερα το κατά πόσο επηρεάζει το κάπνισμα τα ποσοστά επιπλοκών, εξέτασαν στοιχεία από 220.629 επεμβάσεις ασθενών τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων NSQIP (National Surgical Quality Improvement Project) του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. Οι ασθενείς αυτοί είχαν υποβληθεί σε διάφορα είδη επιλεκτικής αποκατάστασης κήλης από το 2011 έως το 2014. Το 18% αυτών είχε δηλώσει ότι είχε κάνει χρήση καπνού το χρόνο που προηγήθηκε της επέμβασης. Ο μέσος όρος ηλικίας των καπνιστών ήταν τα 50 έτη, ενώ αυτός των μη καπνιστών ήταν 57. Επίσης οι περισσότεροι ήταν έγχρωμοι, λιποβαρείς και κατανάλωναν δύο ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα. 

Οι επιστήμονες, συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η εθνικότητα, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος, τις προϋπάρχουσες συν-νοσηρότητες και τον τύπο της επέμβασης και παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος για επιπλοκές ήταν μεγαλύτερος στους καπνιστές, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το 6,34% των καπνιστών παρουσίασε επιπλοκές ενώ από τους μη καπνιστές το ποσοστό έφτασε μόλις το 4,72%. 

Μεταξύ αυτών ήταν ο θάνατος, η επιστροφή στο χειρουργείο, η επανεισαγωγή, οι επιπλοκές στο τραύμα, η λοίμωξη, η σηψαιμία / σηπτικό σοκ, επιπλοκές που αφορούσαν στους πνεύμονες (π.χ. πνευμονία) και καρδιακές επιπλοκές (π.χ. καρδιακή ανακοπή, έμφραγμα μυοκαρδίου). Μόνο οι μεταγγίσεις και οι θρομβοεμβολικές επιπλοκές ήταν λιγότερο πιθανές στους καπνιστές.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δεν τους επέτρεψαν να αναλύσουν αν υπάρχει διαφορά στους καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα λίγο πριν από την επέμβαση.

Παρόλα αυτά, ο Jonah Stulberg, MD, FACS, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, είναι τόσο αυστηρός στην απαίτησή του προς τους ασθενείς να σταματούν το κάπνισμα πριν από το χειρουργείο που χρησιμοποιεί ακόμη και εξετάσεις ούρων για την επιβεβαίωση του ισχυρισμού των ασθενών.

Όπως ανέφεραν επίσης οι επιστήμονες, στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει στο παρελθόν κι άλλες μελέτες οι οποίες εστίασαν σε επεμβάσεις υψηλότερου κινδύνου. Όπως λένε όμως, ακόμα και λιγότερο επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις δεν απαλλάσσουν από τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη του οι καπνιστές.