Skip to main content

Ελληνικός Χρυσός: Επανεκκίνηση για τις Σκουριές – 800 προσλήψεις άμεσα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Πρωταγωνιστής οι Σκουριές στις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες.

Την πλήρη επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών  συνολικής επένδυσης 1,4 εκατ. δολ. ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold. Ειδικότερα η επανέναρξη του έργου αναμένεται από το β’ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής μέχρι και το 2025 και για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί η άμεση πρόσληψη 800 εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών του εργοταξίου. Αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 1.500 θέσεις εργασίας στην κορύφωση των κατασκευαστικών εργασιών. Η διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

Η εταιρεία επισημαίνει πως πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης μεταλλευτικό έργο χρυσού και χαλκού και η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη. Οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Ο χαλκός είναι το μέταλλο της ηλεκτροκίνησης και η ζήτησή του αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2035.

Στην πλήρη ανάπτυξή της, η επένδυση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιηθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων επενδύσεων 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώμενων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικών πρόσθετων επενδύσεων σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών περιλαμβάνονται ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) – έχει ολοκληρωθεί, χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023. Επίσης περιλαμβάνεται η θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023, η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023, κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023, κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023 καθώς και η κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023. Στα τέλη 2023 αναμένεται η έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος , η κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων και στο α’εξάμηνο 2024 η ανάπτυξη υπόγειου μεταλλείου.

Αντίστοιχα το παραγωγικό μεταλλείο Ολυμπιάδας παράγει χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο αξιοποιώντας τεχνολογίες και παρουσιάζοντας σταθερά ανοδική πορεία. Στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.​ Μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.