Skip to main content

Βρέθηκε το «κλειδί» λειτουργίας του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής άστρων (βίντεο)

Το Νεφέλωμα της Ταραντούλας αποκαλύπτει τα μυστικά του. πηγή φωτό ( Background: ESO, M.-R. Cioni/VISTA Magellanic Cloud survey. Acknowledgment: Cambridge Astronomical Survey Unit. Streamlines: NASA/SOFIA)

Το Νεφέλωμα Ταραντούλα είναι η πιο ενεργή περιοχή αστρογέννεσης στο τοπικό σμήνος γαλαξιών.

Το Νεφέλωμα Ταραντούλα, γνωστό και ως 30 Δοράδος (επειδή βρίσκεται στον αστερισμό Δοράς) είναι νεφέλωμα στο γαλαξία Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου. Το νεφέλωμα αυτό είναι η πιο ενεργή περιοχή παραγωγής αστέρων στο σμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει ο γαλαξίας μας, ενώ με διάμετρο 900 έτη φωτός είναι μια από τις μεγαλύτερες. Αν συμπεριληφθούν και οι αχνές προεκτάσεις η διάμετρος του νεφελώματος φτάνει τα 6.000 έτη φωτός. Αποτελεί έναν από τους σταθερούς στόχος μελέτης των αστρονόμων αφού οι κοσμικές διεργασίες εκεί αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για πολλά φαινόμενα και γενικότερα την ύπαρξη και εξέλιξη του Σύμπαντος.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που έκανε από παρατηρήσεις στο 30 Δοράδος που έγιναν από το ιπτάμενο τηλεσκόπιο SOFIA, ένα τηλεσκόπιο που λειτουργεί μέσα από ένα αεροσκάφος που πετά στη στρατόσφαιρα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το «κουμπί» ή το «κλειδί» αν προτιμάτε που ενεργοποιεί αυτό το εκπληκτικό εργοστάσιο παραγωγής άστρων που είναι επί της ουσίας το μεγαλύτερο που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία σε αυτή την περιοχή είναι ταυτόχρονα πολύπλοκα αλλά και οργανωμένα με τεράστιες παραλλαγές στη γεωμετρία και οι αλληλεπιδράσεις αυτών των μαγνητικών πεδίων με το κοσμικό περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής πυροδοτούν τη μαζική γέννηση άστρων.

Αναμένεται να ξεκινήσουν τώρα νέες παρατηρήσεις της επιστημονικής κοινότητας σε αυτό το νεφέλωμα επικεντρωμένες στη μελέτη των μαγνητικών του πεδίων για να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί παραγωγής άστρων.

Naftemporiki.gr