Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διυλιστήρια και τράπεζες «χαλούν» το κλίμα

Intime News

Επιστρέφουν οι πωλητές, παρά το mega - deal στην ΤΕΡΝΑ

Χωρίς το αναμενόμενο «μπουστάρισμα» από το mega deal στην Τέρνα Ενεργειακή εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις στις εταιρείες διύλισης επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση της ημέρας αφορά τη συμφωνία των Αράβων της Masdar για το πλειοψηφικό πακέτο της ΤΕΝΕΡΓ, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα αναμένεται να ωφελήσει όχι μόνο τους βασικούς μετόχους, αλλά όλη την αγορά, μέσω της ενίσχυσης της διαθέσιμης ρευστότητας.

Από εκεί και πέρα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στον οίκο MSCI, ο οποίος εντός της ημέρας θα ανακοινώσει την ένταξη ή μη του Χ.Α. σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12 έως 24 μηνών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,39% και διαμορφώνεται στις 1.420,53 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.426,20 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (από 1.419,11 έως 1.434,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, το deal στην Τέρνα Ενεργειακή δίνει ώθηση σ’ όλο τον ενεργειακό κλάδο, με τις ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ να κερδίζουν έως και 1,8%. Ωστόσο, το κλίμα «χαλάει» από την απόφαση επιβολής έκτακτου φόρου στη διύλιση, κάτι το οποίο ωθεί τις Motor Oil και Helleniq Energy στο -4% και στο -2%, αντίστοιχα.

Χρηματιστήριο: «Αγγίζει» τα 17 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ένεση 900 εκατ. ευρώ από το deal στην ΤΕΝΕΡΓ

Πτώση 1,5% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, από την πλευρά του, διακόπτει το διήμερο ανοδικό σερί και υποκύπτει εκ νέου στους πωλητές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,38% και τις 1.244 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,96% και τα 2,046 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -0,98% και τα 8,10 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -1,26% και τα 3,518 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -1,49% και το 1,521 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,50% και 3.438 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτινάσσεται στο +1,9% και τα 16,9 ευρώ, οδεύοντας προς νέο υψηλό 24ετίας. Κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία σκαρφαλώνει στα 19,3 ευρώ. ΔΕΗ, Aegean και Titan Cement, παράλληλα, αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil οπισθοχωρεί κατά 4%, ενώ η μετοχή της Helleniq Energy «πέφτει» κατά 2,2%, ως απόρροια της φορολογίας στη διύλιση.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,73% και 2.258 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,2% και τα 3,20 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΛΠ και Austriacard να οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 2%. Intrakat, Αλουμύλ, ΕΥΑΘ και Πλαστικά Θράκης χάνουν από τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή του Τεχνικής Ολυμπιακής ενισχύεται στο +1,2% και τα 2,4 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Q&R, η μετοχή της οποίας αντιδρά στο +5,4%, εν μέσω της μεταστροφής των βασικών μετόχων προς την επιλογή της έκδοσης ομολογιακού δανείου αντί της ΑΜΚ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,7 δισ. ευρώ.

Στασινόπουλος: Το «απόθεμα» 130 εκατ. ευρώ, το ράλι 180% και η επόμενη μεγάλη της Τεχνολογίας (;)

Στο επίκεντρo ΤΕΡΝΑ και MSCI

Με μια εξαιρετική είδηση ξεκίνησε η ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την Τέρνα Ενεργειακή να ανακοινώνει το deal με τους Άραβες της Masdar για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου (67%) έναντι 20 ευρώ/μετοχή. Φυσικά, στους μεγάλους ωφελημένους του deal είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ελέγχει το 37,9% των μετοχών, αλλά και ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος κατέχει άμεσα το 11,0%.

Το γεγονός, δε, ότι οι Άραβες, σε δεύτερο χρόνο, προτίθενται να προβούν σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του εναπομείναντος μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει μεγάλη ρευστότητα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα επιστρέψει στην εγχώρια αγορά, με τη μορφή νέων επενδυτικών κινήσεων.

Από εκεί και πέρα, η Λεωφόρος Αθηνών αναμένει εντός της ημέρας και την ετυμηγορία του MSCI, ο οποίος θα προχωρήσει στην καθιερωμένη επικαιροποίηση της λίστας ταξινόμησης των Χρηματιστηρίων. Όλοι ευελπιστούν ότι το report θα προβλέπει την ένταξη του Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές σε βάθος 12 έως 24 μηνών.

Αθανασίου: Η υπομονή 15 ετών, το μεγάλο κέρδος και η προοπτική για ένα ισχυρό ράλι

Όλα αυτά αναμένεται να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία, η οποία το τελευταίο διάστημα επηρεάζεται -σχεδόν αποκλειστικά- από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη -και δη στη Γαλλία, η οποία βαδίζει προς τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7η Ιουλίου.

Η χαμηλή επενδυτική ορατότητα έχει καταστήσει αρκετά πιο φειδωλούς τους αγοραστές, οι οποίοι διστάζουν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται αυτή η ρευστή πολιτική κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το μεσο-μακροπρόθεσμο πλαίσιο στη Λεωφόρο Αθηνών δεν δείχνει να έχει αλλάξει, με την πολιτική σταθερότητα να είναι εξασφαλισμένη έως το 2027, τις εισηγμένες να βελτιώνουν την κερδοφορία τους, τις μερισματικές αποδόσεις να αυξάνονται και τα μακροοικονομικά στοιχεία να παραμένουν ανθεκτικά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης απέχει τουλάχιστον 5% από τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων, με τις 1.400 μονάδες να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, τυχόν απώλεια των οποίων μπορεί να οδηγήσει στις 1.380 – 1.360 μονάδες. Ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών, δε, παραμένει στις 1.339 μονάδες.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,48% και τις 516 μονάδες, ενόσω οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα αφενός στη σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το ύψος των επιτοκίων, αφετέρου στην πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου από τη Γαλλία έπειτα από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τη χθεσινή αργία, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα θετικό άνοιγμα, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να δοκιμάζει το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων και τη μετοχή της Nvidia να συνεχίζει την αλματώδη πορεία προς τα διαδοχικά ρεκόρ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 3μήνου στη Motor Oil, τα νέα ρεκόρ στην Optima και οι δωρεάν μετοχές στην Ελλάκτωρ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)