Skip to main content

Wall Street: «Άσχημα» μηνύματα από την Fed οδήγησαν σε πτώση

Τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής τράπεζας, από την τελευταία της συνεδρίαση εγείρουν ανησυχίες για επίμονο πληθωρισμό, σε μία ένδειξη ότι δεν θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια

Με πτώση έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα πρακτικά της Fed από την τελευταία της συνεδρίαση εγείρουν ανησυχίες για επίμονο πληθωρισμό, σε μία ένδειξη ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια.

Ο Dow Jones υποχώρησε 201,95 μονάδες ή 0,51% στις39.671,04 μονάδες, στην χειρότερη συνεδρίαση του Μαίου. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,27% στις 5.307,01 μονάδες, ενώ o Nasdaq τερμάτισε με πτώση 0,18% στις 16.801,54.

Tα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 30ης Απριλίου/1ης Μαίου έδειξαν ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος τους τελευταίους μήνες στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μάλιστα, κάποιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν ακόμη και μία αύξηση των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει κοντά στο στόχο του 2%.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα πρακτικά έδωσαν έναν «γερακίσιο» τόνο και οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη προτού ακούσουν κάποιο σήμα από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για μείωση των επιτοκίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε ότι πλέον δεν αναμένει πως η Fed θα μειώσει φέτος τα επιτόκια σε μία οικονομία που έχει αποδειχθεί ανθεκτική χάρη στις κυβερνητικές δαπάνες.

Με το βλέμμα στα τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia

Η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη και στην ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του αμερικανικού κολοσσού Nvidia, αμέσως μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η μετοχή του υποχώρησε 0,5% εν μέσω νευρικότητας, παρότι αναλυτές προβλέπουν ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο.

Ο στρατηγικός αναλυτής Χένρι Άλεν της Deutsche Bank αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Nvidia έχουν αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα. Την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Nvidia για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 2%, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έχει ενισχυθεί 12% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Επίσης, η μετοχή της Target υποχώρησε περισσότερο από 8% στον απόηχο των χειρότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων της, με τη διοίκηση της εταιρείας λιανεμπορίου να επικαλείται στις εξασθενημένες τάσεις σε ό,τι αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες.