Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σταθερά στην περιοχή των 1.450 μονάδων – Στο επίκεντρο τα εταιρικά μεγέθη

Óõíåäñßáóç ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ ôçí ÄåõôÝñá 8 Ïêôùâñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

Σήμερα το κλείσιμο του Απριλίου, με κέρδη «φεύγει» ο μήνας

Άνω των 1.450 μονάδων για 3η διαδοχική συνεδρίαση παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές τοποθετήσεις, μην αναλαμβάνοντας περιττά ρίσκα και «χωνεύοντας» τα διαδοχικά υψηλά 13 ετών.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα εταιρικά μεγέθη -σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία δημοσίευσης για το 12μηνο του 2023- εξακολουθούν να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα, κάτι το οποίο συμβάλλει στην απορρόφηση των όποιων προσπαθειών ρευστοποίησης των πρόσφατων κερδών.

Κάπως έτσι, κόντρα στο ράθυμο κλίμα του Πάσχα (απομένει άλλη μία συνεδρίαση για την εβδομάδα), η ελληνική αγορά ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει έναν άκρως ικανοποιητικό Απρίλιο, ο οποίος οδεύει προς μιας απόδοση άνω του +2,5%.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία ημέρα του μήνα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,01% και διαμορφώνεται στις 1.455,64 μονάδες, μένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.455.48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.455,45 έως 1.459,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Πειραιώς χάνει περίπου 1%, παρά την ισχυρή κερδοφορία στο ξεκίνημα του 2024. Οι Jumbo και Titan διορθώνουν από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά και υποχωρούν κατά σχεδόν 1%. Από την άλλη πλευρά, η Coca Cola κερδίζει έως 2%, χάρη στα θετικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

Ας σημειωθεί ότι, λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, «πέρασαν» και τα πακέτα για το 15% της Austriacard, συνολικής αξίας 32 εκατ. ευρώ. Η διάθεση του σχετικού ποσοστού έγινε από τον βασικό μέτοχο, Νίκο Λύκο, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της μετοχικής διασποράς.

Χρηματιστήριο: Άλλαξε χέρια το 15% της Austriacard – Πέρασαν πακέτα 32 εκατ. ευρώ

Αφομοίωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την αφομοίωση των υψηλών 8ετίας για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,03% και τις 1.255 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,69% και τα 3,877 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,13% και τα 2,008 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται οριακά στο +0,13% και τα 7,68 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,19% και το 1,623 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,04% και 3.535 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά σχεδόν 2% και εδραιώνεται στην περιοχή άνω των 30 ευρώ. Ελλάκτωρ και Motor Oil ακολουθούν περίπου στο +1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Jumbo και Titan διορθώνουν από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά και αναδιπλώνονται κατά περίπου 1%. Από την πλευρά της, η Cenergy είναι σταθερή στα ρεκόρ των 7,8 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 2.377 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει στο +2,3% και τα 10,9 ευρώ, με τις μετοχές των Intrakat και Fourlis να διευρύνονται κατά 1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Intracom και ΕΧΑΕ συρρικνώνονται κατά περίπου 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Q&R, η οποία κατρακυλά άνω του 6%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,4 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα νέο ρεκόρ στη Cenergy, το «όχι μέρισμα» στη Δομική και το διπλό… ταμείο στην Intracom

Κερδοφόρος Απρίλιος

«Αυλαία» στον Απρίλιο ρίχνει σήμερα (30/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ακόμη έναν θετικό μήνα –τον 3ο εντός του 2024.

Χωρίς να λάβουμε υπόψη τη σημερινή συνεδρίαση, η μέχρι στιγμής μεταβολή αγγίζει το άκρως ικανοποιητικό +2,5%, καθώς από τις 1.422 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον φθάσει στις 1.455 μονάδες.

Με την αγορά, λοιπόν, να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών και να διατηρείται άνω των 1.450 μονάδων για 3η διαδοχική συνεδρίαση, το στοίχημα είναι η αφομοίωση των νέων «κορυφών».

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Λεωφόρος Αθηνών «τρέχει» ένα ράλι άνω του 12,5% μέσα στο 2024 και άνω του 33,5% μέσα στο 12μηνο, ενόσω η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπερνά το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά από το 2009.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες αργίες του Πάσχα και το σχετικά υποτονικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «χώνεψη» των κεκτημένων, όπως ακριβώς συνέβη και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ωστόσο, αυτό επ’ ουδενί αναιρεί τη μεγάλη «εικόνα» του Γενικού Δείκτη, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται ευοίωνη, με τον επόμενο στόχο των επενδυτών να τίθεται στις 1.500 – 1.550 μονάδες.

Εταιρικά αποτελέσματα

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται και η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 2023, με την επενδυτική κοινότητα να δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από την ετήσια κερδοφορία των εισηγμένων, η οποία έφθασε τα επίπεδα – ρεκόρ του 2022.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες εισηγμένες σταδιακά ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου. To πρωί, για παράδειγμα, οι διοικήσεις των Τρ. Πειραιώς και Coca – Cola HBC γνωστοποίησαν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για την κερδοφορία του 2024, ενώ αύριο -παρά το γεγονός ότι η αγορά θα είναι κλειστή λόγω της Πρωτομαγιά- αναμένονται οι ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας.

Κι όλα αυτά, ενόσω τα σενάρια και οι φήμες για πιθανά επιχειρηματικά deals (εξαγορές, placements κ.α.) εξακολουθούν να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινής ειδησεογραφίας, κάτι το οποίο διατηρεί σε εγρήγορση την αγορά και, φυσικά, στηρίζει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Η προσοχή στη Federal Reserve

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία στις 21.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της νομισματικής επιτροπής.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα του 5,25% – 5,50%, καθώς η πρόοδος στην αναχαίτιση του πληθωρισμού δεν θεωρείται ικανοποιητική (3,4% στο α’ τρίμηνο του 2024)

Βέβαια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, από τον οποίο η αγορά περιμένει ορισμένα σήματα για τις μελλοντικές του προθέσεις, και ιδίως με το τι θα πράξει στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 508 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο βρετανικός FTSE 100 παραμένει σε θετικό έδαφος (+0,27%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Οι χρυσές εφεδρείες – Ποιες μετοχές έχουν περιθώριο να «τρέξουν»

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)