Skip to main content

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή δεν θα ανακόψει τη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

«Η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα επηρεαστεί από το πετρέλαιο», με... αστερίσκο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί από την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο από την αστάθεις στην τιμή του πετρελαίου λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή σπρώξουν προς τα πάνω το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει πρώτα να αναλύσουν κατά πόσο ένα τέτοιο σοκ τροφοδοτεί τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Να σημειωθεί ότι αυτήν την ώρα, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί περαιτέρω, στο -0,53% και τα 82,7 δολάρια το βαρέλι για το WTI, και τα 86 δολάρια το βαρέλι για το Brent.

Ερωτηθείς από τη γαλλική Les Echos, αν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει τη νομισματική χαλάρωση, είπε «όχι – εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη, δεν θα περιμένουμε πάρα πολύ».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι το κόστος δανεισμού θα αρχίσει να μειώνεται από την 6η Ιουνίου.

«Εφόσον πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε. «Αυτό είναι το νόημα μιας πρώτης μείωσης τον Ιούνιο».

Παρόλο πάντως που γίνεται όλο και πιο σίγουρη μια μείωση τον Ιούνιο, οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ δεν είναι και τόσο βέβαιες, καθώς οι υπεύθυνοι διχάζονται για το μέγεθος της χαλάρωσης. Ο Βιλερουά  δήλωσε ότι θα υπάρξουν επόμενες μελλοντικές μειώσεις με «ρεαλιστικό ρυθμό».

Με πληροφορίες από Les Echos, Bloomberg