Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το γεωπολιτικό ρίσκο «ρίχνει» την Αθήνα κάτω των 1.400 μονάδων

Πιέσεις στην Αθήνα, εν μέσω της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η εκτόξευση του γεωπολιτικού ρίσκου φαίνεται ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν τα ηνία για 3η διαδοχική συνεδρίαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται πλέον κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων, με τις 1.380 μονάδες να συνιστούν το πρώτο βασικό σημείο στήριξης.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αναμφίβολα, έχει θορυβήσει τους επενδυτές, οι οποίοι διστάζουν να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο, παρά το γεγονός ότι η συγκυρία στην Αθήνα μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν ως αρκετά ευνοϊκή.

Πάντως, η συγκράτηση των απωλειών στο εξωτερικό έχει αποτρέψει προς το παρόν μια μεγάλη αναδίπλωση στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες διατηρούν την επαφή με τις πρόσφατα πολυετή υψηλά.

Αγορές: Οι ανέμελες ημέρες… τελείωσαν – Πόσο πιθανή είναι μια «καταιγίδα»;

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 1.393,09 μονάδες, χάνοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.400,61 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.383,73 έως 1.393,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 13,5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στο επίκεντρο των πιέσεων, με αποτέλεσμα να χάνει 2%. Από εκεί και πέρα, χαμένη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις εμφανίζεται η Aegean, η οποία «πέφτει» κάτω των 12 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα σενάρια για εισαγωγή στο Λονδίνο «σηκώνουν» τη Mytilineos κοντά στα 36 ευρώ.

Ελεγχόμενες απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί για 4η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς σήμερα βρίσκεται στο -0,68% και τις 1.196 μονάδες, απέχοντας περίπου 6% από τα πολυετή υψηλά των 1.269 μονάδων.

Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -0,78% και το 1,5825 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -0,62% και το 1,8385 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδιπλώνεται στο -0,60% και τα 7,33 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,50% και τα 3,781 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,47% και 3.379 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά περίπου 2% και αναδιπλώνεται κάτω των 11,5 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy. Από την πλευρά της, η Aegean περιορίζεται κατά τουλάχιστον 2%, χάνοντας τα 12 ευρώ. Η μετοχή της Mytilineos, αντίθετα, προσεγγίζει εκ νέου τα 36 ευρώ, εν μέσω των δημοσιευμάτων για πιθανή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Την ίδια στιγμή, η Helleniq Energy ενισχύεται στο +1,6% και τα 8,2 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (1,52% και 2.227 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει στο -3,1% και τα 24,6 ευρώ, με τις μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Intralot, ΕΥΑΘ, Profile, Intrakat και Austriacard να διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 2%. Fourlis, Lavipharm, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή μειώνονται κατά 1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Κρι Κρι και Intracom Holdings αυξάνονται άνω του 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 17 μετοχές κινούνται ανοδικά, 69 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,3 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι χαμηλές πτήσεις της Fourlis και η… τελευταία των blue chips

Στροφή στα γεωπολιτικά

Με το βλέμμα στον διεθνή παράγοντα και τις «βαριές» γεωπολιτικές εξελίξεις ξεκινά η νέα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να επιβιώσει εν μέσω ενός εξαιρετικά ευμετάβλητου και ασταθούς εξωγενούς περιβάλλοντος.

Τα όσα δραματικά έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά κυρίως το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα, έχουν αναμφίβολα επιδεινώσει την επενδυτική ψυχολογία.

Κι όλα αυτά, σε μια χρονική συγκυρία, η οποία μέχρι πρότινος φαινόταν αρκετά υποστηρικτική για τη Λεωφόρο Αθηνών, με τα εταιρικά deals να παίρνουν εκ νέου… μπροστά (ΔΕΗ – Mytilineos) και τις διοικήσεις να συνεχίζουν την πολιτική των γενναιόδωρων μερισμάτων.

Ωστόσο, η εκτόξευση του γεωπολιτικού ρίσκου, σε συνδυασμό με την εμφανή διστακτικότητα της Federal Reserve να προχωρήσει σε άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, φαίνεται ότι ανατρέπουν τα δεδομένα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, και με βάση τα τωρινά στοιχεία, η διάσπαση των 1.440 – 1.450 μονάδων αναμένεται να μπει στον… πάγο για το αμέσως επόμενο διάστημα, με τους επενδυτές να υιοθετούν μια πιο αμυντική στάση, έχοντας ως πρώτο σημείο στήριξης τις 1.380 και τις 1.360 μονάδες.

Για σήμερα, πάντως, το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης εκτιμάται ότι θα είναι η έντονη μεταβλητότητα, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιφυλακτικές κινήσεις εν αναμονή των εξελίξεων από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, οικονομικά μεγέθη για το 2023 δημοσιεύουν οι Κρι Κρι, Orilina Properties, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (16/4), Jumbo, Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ (17/4) και Αλουμίλ (19/4). Επίσης, την Παρασκευή επίκειται το report του Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια νέα αναβάθμιση.

Χρηματιστήριο: Μερίσματα 700 εκατ. ευρώ μοιράζει φέτος η Ενέργεια

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, το κλίμα παραμένει νευρικό, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το κύριο ζητούμενο αφορά το κατά πόσο πιθανό είναι να υπάρξει μια πλήρης και «ανοιχτή» σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ -ένα σενάριο το οποίο απεύχεται όλη η διεθνής κοινότητα.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν σταθερός στις 505 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,52%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,44% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,71%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,40%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones ενισχύονται κατά 135 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των μεγάλων απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)