Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικά ανοδικά με «πρωταγωνίστριες» τις Πειραιώς & ΔΕΗ

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να ανακτήσει τις 1.390 μονάδες.

Επιφυλακτικά ανοδικά προσπαθεί να κινηθεί σήμερα (8/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας εν μέρει πίσω τη μεταβλητότητα της προηγούμενης εβδομάδας και αναζητώντας νέους θετικούς καταλύτες.

Ωστόσο, παρά την επιστροφή των αγοραστών, είναι σαφές ότι η αγορά προς το παρόν δεν… πείθει, καθώς η νευρικότητα εξακολουθεί να δηλώνει παρούσα, ιδίως ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποτονικό.

Από την άλλη πλευρά, οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για ανάπτυξη 2,3% μέσα στο 2024 παρέχουν ορισμένα στηρίγματα στην αγορά, η οποία σε κάθε περίπτωση χρειάζεται περισσότερες θετικές ειδήσεις για να προσεγγίσει ή/και να υπερβεί τα φετινά υψηλά.

Στη σημερινή συνεδρίαση, συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει επιφυλακτική αύξηση κατά 0,66% και διαμορφώνεται στις 1.392,45 μονάδες, κερδίζοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.383,45 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.385,24 έως 1.396,20 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank ενισχύονται δυναμικά έως και 3,5%, ενώ πέριξ του 2% καθορίζεται η άνοδος για τις ΔΕΗ – Helleniq Energy. Από την άλλη πλευρά, πιέσεις της τάξης του 1% ασκούνται σε Coca – Cola και Motor Oil.

Μυτιληναίος: Ο άνθρωπος που παράγει το 3% του ΑΕΠ – Το κόλπο… γκρόσο και το όραμα για το αύριο

Σημαντικά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να επανέλθει σε θετικό έδαφος, ανεβάζοντας αισθητά ρυθμούς μέσα στη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να βρίσκεται στο +1,78% και τις 1.185 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται εντυπωσιακά στο +3,22% και τα 3,84 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διευρύνεται στο +3,10% και το 1,6035 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,84% και το 1,7955 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται στο +0,62% και τα 7,144 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,90% και 3.358 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνεται σημαντικά στο +2,6% και τα 11,6 ευρώ, εν όψει της αυριανής δημοσίευσης των μεγεθών του 2023. Ελλάκτωρ και Helleniq Energy έπονται πέριξ του 2%, ενώ κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco και Quest. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola χάνει έως 1%, ενώ η μετοχή της Motor Oil αναδιπλώνεται στο -1,4% και τα 26,7 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,83% και 2.306 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει θετικά στο +4,1% και στα 11,3 ευρώ, επανερχόμενη κοντά στα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. ΑΒΑΞ και IDEAL ενισχύονται δυναμικά κατά 3,3% και κατά 2%, αντίστοιχα, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Intralot, Αλουμύλ, Premia και Epsilon να έπονται στο +1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Dimand, Intracom και ΟΛΠ υποχωρούν κατά έως 0,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 67 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,9 δισ. ευρώ.

«Φρένο» στις απώλειες

Να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 1.380 – 1.400 μονάδων προσπαθεί αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν νέους καταλύτες, προκειμένου να ανακόψουν τη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών.

Οι αμφιβολίες για την πορεία των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, η οπισθοχώρηση στις αγορές του εξωτερικού και η απουσία «φρέσκων» ειδήσεων στο εσωτερικό αποτελούν τα βασικά «εμπόδια» για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Γι’ αυτό τον λόγο, κάποια νέα επιχειρηματικά deals θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να διαμορφώσουν μια θετική ατζέντα και να βοηθήσουν αφενός στην επάνοδο των αγοραστών, αφετέρου στην επαναφορά του Γενικού Δείκτη σε τροχιά ανόδου.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι, μακροπρόθεσμα, η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει άκρως ευοίωνη, με τις 1.500 μονάδες να αποτελούν τον μίνιμουμ στόχο για το 2024.

Χρηματιστήριο: «Τρελές» αποδόσεις στις τράπεζες έως και +70%, παρά τη διόρθωση

Αποτελέσματα και… Ηλέκτωρ

Όσον αφορά τις εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας, σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, ενώ παρουσίασε και την ετήσια έκθεση για την πορεία της οικονομίας.

Αύριο, δε, είναι η μεγάλη ημέρα για τη ΔΕΗ και τη Fourlis, οι οποίες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη για το 12μηνο του 2023. Την Πέμπτη (11/4) θα ακολουθήσουν και οι ΑΔΜΗΕ – Ευρωσύμβουλοι.

Από την πλευρά της, η Ελλάκτωρ ετοιμάζεται να επισφραγίσει τη συμφωνία πώλησης της Ηλέκτωρ στον Όμιλο Motor Oil, ο οποίος συνεχίζει την επέκταση στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της «N», αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δέουσας επιμέλειας (Due Diligence), με το deal να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η D-Day της ΔΕΗ, η αντοχή της Εθνικής και ο μυστηριώδης αγοραστής στη CPI

Επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι το σενάριο για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο δύσκολα επιδέχεται αμφισβήτησης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,24% και τις 507 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,59%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,12%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,59% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,56%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα.