Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πρώτος στόχος το… «stop» στους πωλητές

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης απέχει τουλάχιστον 50 μονάδες από τα φετινά υψηλά.

Να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα των 1.380 – 1.400 μονάδων θα προσπαθήσει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν νέους καταλύτες, προκειμένου να ανακόψουν τη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων ημερών.

Ο Γενικός Δείκτης, αυτήν την στιγμή, βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 50 μονάδων από τα φετινά υψηλά των 1.434 μονάδων (1.383 μονάδες το κλείσιμο της Παρασκευής), με τους πωλητές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του τελευταίου 12μήνου (+30%).

Οι αμφιβολίες για την πορεία των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, η οπισθοχώρηση στις αγορές του εξωτερικού και η απουσία νέων θετικών καταλυτών στο εσωτερικό αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτής της πρόσφατης αναδίπλωσης στη Λεωφόρο Αθηνών.

Γι’ αυτό τον λόγο, η διαμόρφωση μιας «φρέσκιας» ειδησεογραφίας, όπως για παράδειγμα κάποια νέα επιχειρηματικά deals, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επάνοδο των αγοραστών και στην επαναφορά του Γενικού Δείκτη σε τροχιά ανόδου.

Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι, μακροπρόθεσμα, η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει άκρως ευοίωνη, με τις 1.500 μονάδες να αποτελούν τον μίνιμουμ στόχο για το 2024.

Αποτελέσματα και… Ηλέκτωρ

Όσον αφορά τις εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας, σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος θα εγκρίνει τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, ενώ θα παρουσιάσει και την ετήσια έκθεση για την πορεία της οικονομίας.

Αύριο, δε, είναι η μεγάλη ημέρα για τη ΔΕΗ και τη Fourlis, οι οποίες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη για το 12μηνο του 2023. Την Πέμπτη (11/4) θα ακολουθήσουν και οι ΑΔΜΗΕ – Ευρωσύμβουλοι.

Από την πλευρά της, η Ελλάκτωρ ετοιμάζεται να επισφραγίσει τη συμφωνία πώλησης της Ηλέκτωρ στον Όμιλο Motor Oil, ο οποίος συνεχίζει την επέκταση στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της «N», αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δέουσας επιμέλειας (Due Diligence), με το deal να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι το σενάριο για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο δύσκολα επιδέχεται αμφισβήτησης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια σε Ευρώπη και Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε περίπου στο +1%, επανερχόμενος άνω των 39.000 μονάδων. Θετικά πρόσημα εμφάνισαν και οι δείκτες σε Αυστραλία, Κορέα, Χονγκ Κονγκ, ενώ στη Σαγκάη η αγορά υποχώρησε κατά 0,7%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)