Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες «μπλοκάρουν» τις 1.430 μονάδες

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Ενόσω οι τράπεζες συνεχίζουν σε πτωτικό έδαφος, το Χρηματιστήριο Αθηνών εύλογα αδυνατεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να σταθεροποιείται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, κλειδώνοντας ένα μέρος των σημαντικών φετινών αποδόσεων.

Παρά το θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, τα σύννεφα έχουν σταδιακά πυκνώσει πάνω από την ελληνική αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται πιέσεις, κάτι το οποίο «σβήνει» όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα επιλεκτικά στηρίγματα και τα επιχειρηματικά σενάρια δεν επιτρέπουν μια άμεση απομάκρυνση από τις κορυφές των 1.434 μονάδων, με αποτέλεσμα η μεταβολή στο 2024 να συντηρείται το +10%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,41% και διαμορφώνεται στις 1.416,71 μονάδες, χάνοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.422,51 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (1.416,71 έως 1.431,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς – Alpha Bank – Eurobank υποχωρούν πέριξ του -1,5%, με τη Helleniq Energy να αναδιπλώνεται στο -1%. Από την άλλη πλευρά, η Coca – Cola προσπαθεί να προσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 30 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ κερδίζει 1%.

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ η αξία των τεχνολογικών εισηγμένων

Πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δέχεται τις εντονότερες πιέσεις, συνεχίζοντας την αφομοίωση των ισχυρών κερδών του έτους (+15%). Έτσι, σήμερα βρίσκεται στο -1,30% και τις 1.199 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,91% και τα 3,808 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -1,67% και το 1,6465 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,11% και το 1,78 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -0,75% και τα 7,394 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,41% και 3.407 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται κατά 1% και πλησιάζει εκ νέου τα 30 ευρώ, τα οποία αγνοούνται εδώ και δύο χρόνια. Kέρδη της τάξης του 1% εμφανίζει και ο ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ αναρριχάται στο +2,7% και τα 2,6 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Helleniq Energy χάνουν τουλάχιστον 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,12% και 2.379 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει στο +1,1% και τα 5,4 ευρώ, εν αναμονή των ετήσιων οικονομικών μεγεθών του 2023. Κατά περίπου 2,5% διευρύνεται και η μετοχή της Epsilon. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Austriacard, Intrakat, ΑΒΑΞ και Intralot αναδιπλώνονται άνω του -1%.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Q&R, η οποία υποχωρεί κατά 2%, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, το οποίο έφθασε έως το +15%. Βέβαια, τα φετινά κέρδη της μετοχής εξακολουθούν να υπερβαίνουν το +100%, εν μέσω των διαδοχικών μετοχικών αλλαγών.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 24 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,4 δισ. ευρώ.  

«Μάχη» για το πρόσημο του Μαρτίου

Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου και του α’ τριμήνου, με αποτέλεσμα όλη η επενδυτική προσοχή να στρέφεται στο τελικό πρόσημο του μήνα.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 μονάδων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μεταβολή σε σχέση με τα τέλη Φεβρουαρίου είναι απειροελάχιστη (1.424 μονάδες στις 29/2).

Επομένως, όλα είναι ακόμα… ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι ένας παραδοσιακά αρνητικός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όσον αφορά το α’ τρίμηνο, εδώ τα πράγματα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, καθώς τα συνολικά κέρδη για την ελληνική αγορά καθορίζονται στο +10%. Κι αυτό έρχεται να προστεθεί στο +39% του 2023.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι αρκετά πιθανό στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του μήνα οι επενδυτές να μην θελήσουν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, κλειδώνοντας τις μέχρι στιγμής ικανοποιητικές αποδόσεις.

Άρα, είναι απολύτως φυσιολογικό η στασιμότητα και η μεταβλητότητα να κυριαρχούν και σήμερα, με τα επιλεκτικά στηρίγματα, βέβαια, να διατηρούν την απόσταση του Γενικού Δείκτη από τις κορυφές των 1.434 μονάδων.

Ξεχωρίζει η Πληροφορική

Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή παραμένει εστιασμένη στα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη του 2023, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΧΑE.

Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις στην Q&R είναι καταιγιστικές, καθώς μετά τη Σοφία Σωτηράκου, η οποία προσφάτως απέκτησε το 32%, την εμφάνισή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης έκανε και ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης, διαθέτοντας μερίδιο το 5%.

Η μετοχή, εύλογα, έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, με την αποτίμηση να προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Μένει τώρα αυτή η αξία να επιβεβαιωθεί κι από τα οικονομικά μεγέθη του 2023.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Εποχές… 2004 στην Q&R, κάτω των 2 ευρώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Μεγάλες ωφελημένες είναι και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου Πληροφορικής και Τεχνολογίας, καθώς τα σενάρια και οι φήμες περί πιθανά deals «φουσκώνουν» σημαντικά τις αποτιμήσεις. Άλλοτε δικαιολογημένα κι άλλοτε αδικαιολόγητα. Επομένως, χρειάζεται προσοχή και αξιολόγηση των πληροφοριών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το επενδυτικό κλίμα είναι αρκετά υποτονικό καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα των Καθολικών. Βέβαια, αυτό δεν αποτρέπει τις μετοχές να βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σήμερα, πάντως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 511 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κερδίζουν 160 μονάδες.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)