Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ η αξία των τεχνολογικών εισηγμένων

Οι 12 μετοχές του κλάδου στη Λεωφόρο Αθηνών

Αποτελεί, αναμφίβολα, έναν από τους πλέον «καυτούς» κλάδους του Χρηματιστηρίου, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ένα σημαντικό re-rating, χάρη στα διαδοχικά deals αλλά και τις μεγάλες ευκαιρίες, τις οποίες προσφέρουν τόσο η ευρύτερη ψηφιοποίηση της οικονομίας, όσο και το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ο λόγος για τον τομέα Τεχνολογίας και Πληροφορικής, ο οποίος «γεννά» διαρκώς εξελίξεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία σημαντικών υπεραξιών για τους μετόχους -και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές του κλάδου διαπραγματεύονται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά (P/E που ξεπερνούν ακόμη και το 30x), κάτι το οποίο ερμηνεύεται αφενός από τις ευοίωνες προοπτικές (Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α.), αφετέρου από την ακατάπαυστη σεναριολογία για εξαγορές – συγχωνεύσεις.

Έντονη κινητικότητα

Τελευταία, για παράδειγμα, βλέπουμε την Q&R να φιγουράρει διαρκώς στο προσκήνιο, χάρη στις αλλεπάλληλες μετοχικές αλλαγές και την είσοδο νέων ισχυρών «παικτών».

Πέραν της Q&R, έντονη κινητικότητα επικρατεί και στις Real Consulting – Performance Technologies, οι οποίες βρίσκονται προς ώρας στην Εναλλακτική Αγορά. Οι βασικοί μέτοχοι των δύο εταιρειών ετοιμάζονται μέσα στο 2024 να περάσουν το κατώφλι της Κύριας Αγοράς, έχοντας ως στόχο να κερδίσουν ένα ικανό μερίδιο από την πίτα των διαθέσιμων κεφαλαίων, τα οποία ρέουν ασταμάτητα προς τον κλάδο.

Πριν λίγες εβδομάδες, δε, η Entersoft ανακοίνωσε τη mega-συμφωνία μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στον Όμιλο Olympia Group, κάτι το οποίο λειτούργησε ως θρυαλλίδα για την αλματώδη βελτίωση των αποτιμήσεων σ’ όλες τις εταιρείες Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

Η αρχή των deals

Ο μεγάλος χορός των deals, βέβαια, ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα. Και συγκεκριμένα το 2021, όταν Epsilon Net και Space Hellas εξαγόρασαν από κοινού τη Singular Logic, διαβλέποντας τις μεγάλες ευκαιρίες από τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό. Δύο χρόνια αργότερα, δε, η Εθνική Τράπεζα έσπευσε να αποκτήσει το 7,5% της Epsilon Net.

Το 2022 ανακοινώθηκε και η εξαγορά της Byte Computer από την Ideal Holdings, ενώ το 2021 είχε προηγηθεί η πώληση της Intrasoft από την Intracom Holdings στη NetCompany.

O χορός των δισ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα εξω-χρηματιστηριακά deals των Viva Wallet, Taxi Beat και προσφάτως BETA CAE Systems, έχουν δημιουργήσει έναν κύκλο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ γύρω από τον κλάδο, ο οποίος σε χρηματιστηριακό επίπεδο διαθέτει πλέον μια αποτίμηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Πρόσφατη ανάλυση της Optima Bank, μάλιστα, χαρακτηρίζει τον κλάδο ως τον πιο ενεργό στον τομέα των deals, καθώς από το 2021 έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 40 εξαγορές/συγχωνεύσεις.

Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών Τεχνολογίας και Πληροφορικής

• Quest 611 εκατ. ευρώ
• Epsilon Net 510 εκατ. ευρώ
• Ideal Holdings 300 εκατ. ευρώ
• Entersoft 235 εκατ. ευρώ
• Profile Software 105 εκατ. ευρώ
• Real Consulting 87 εκατ. ευρώ
• Performance Technologies 73 εκατ. ευρώ
• Space Hellas 51 εκατ. ευρώ
• Quality & Reliability 34 εκατ. ευρώ
• ΙΛΥΔΑ 14 εκατ. ευρώ
• CPI 8 εκατ. ευρώ
• Logismos 6 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)