Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Κλειδώνει» τα ικανοποιητικά κέρδη του α’ τριμήνου

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Στο +10% η μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους.

Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου και του α’ τριμήνου, με αποτέλεσμα όλη η επενδυτική προσοχή να στρέφεται στο τελικό πρόσημο του μήνα.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.422 μονάδες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μεταβολή σε σχέση με τα τέλη Φεβρουαρίου ανέρχεται σε μόλις -2 μονάδες (1.424 μονάδες στις 29/2).

Επομένως, όλα είναι ακόμα… ανοιχτά, παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι ένας παραδοσιακά αρνητικός μήνας για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όσον αφορά το α’ τρίμηνο, εδώ τα πράγματα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, καθώς τα συνολικά κέρδη για την ελληνική αγορά καθορίζονται στο +10%. Κι αυτό έρχεται να προστεθεί στο +39% του 2023.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι αρκετά πιθανό στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του μήνα οι επενδυτές να μην θελήσουν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, κλειδώνοντας τις μέχρι στιγμής ικανοποιητικές επιδόσεις.

Άρα, δεν αποκλείεται και σήμερα να κυριαρχήσει η στασιμότητα και η μεταβλητότητα, με τα επιλεκτικά στηρίγματα, βέβαια, να διατηρούν την απόσταση του Γενικού Δείκτη από τις κορυφές των 1.434 μονάδων.

Ίπταται η Πληροφορική

Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή παραμένει εστιασμένη στα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη του 2023, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΕΧΑE.

Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις στην Q&R είναι καταιγιστικές, καθώς μετά τη Σοφία Σωτηράκου, η οποία προσφάτως απέκτησε το 32%, την εμφάνισή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης έκανε και ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης, διαθέτοντας μερίδιο το 5%.

Η μετοχή, εύλογα, εκτοξεύθηκε στο υψηλό 20ετίας του 1,4 ευρώ, κλείνοντας σε limit up και βελτιώνοντας την αποτίμησή της στα 38 εκατ. ευρώ. Μένει τώρα αυτή η αξία να επιβεβαιωθεί κι από τα οικονομικά μεγέθη του 2023.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Εποχές… 2004 στην Q&R, κάτω των 2 ευρώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Μεγάλες ωφελημένες είναι και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου Πληροφορικής και Τεχνολογίας, καθώς τα σενάρια και οι φήμες περί πιθανά deals «φουσκώνουν» σημαντικά τις αποτιμήσεις. Άλλοτε δικαιολογημένα κι άλλοτε αδικαιολόγητα. Επομένως, χρειάζεται προσοχή και αξιολόγηση των πληροφοριών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα είναι αρκετά υποτονικό από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα των Καθολικών. Βέβαια, αυτό δεν αποτρέπει τις μετοχές να βρίσκονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Σήμερα, πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ανοίξουν με μικρές απώλειες, ενώ οριακά ανοδικά κινούνται τα futures στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο S&P 500 συμπλήρωσε χθες την 3η διαδοχική πτώση.

Στην Ασία, τέλος, ο ιαπωνικός Nikkei καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στις 40.762 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)