Skip to main content

Κέρδη 1% στο Χρηματιστήριο – Ράλι στην Πειραιώς, νέα υψηλά για ΕΤΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στις 1.417 μονάδες ενισχύθηκε ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να «πρωταγωνιστούν».

Με τις τράπεζες σε ρόλο… πρωταγωνιστή, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να επιστρέψει στο «πράσινο», ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών και χτίζοντας μια πρώτη ζώνη ασφαλείας από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων

Η ελληνική αγορά, μ’ αυτόν τον τρόπο, διαφοροποιήθηκε αισθητά από τη στασιμότητα στο εξωτερικό, ξεπερνώντας παράλληλα το «μούδιασμα» από τις αρνητικές εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan.

Άλλωστε, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και οι γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων συνιστούν το κατάλληλο «βάλσαμο», συνεχίζοντας να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι απόψε περιμένουμε και την απόφαση της Federal Reserve για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων, με τους αναλυτές να εμφανίζονται βέβαιοι για την περαιτέρω αναβολή της πρώτης χαλάρωσης στην πολύμηνη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,02% και διαμορφώθηκε στις 1.417,72 μονάδες, κερδίζοντας 14 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.403,47 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 1.402,44 έως 1.419,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 138 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας ξεχώρισαν στο +4% και στο +2%, αντίστοιχα, με την ΕΤΕ μάλιστα, να αναρριχάται στη Νο.2 θέση των πολυτιμότερων εισηγμένων και να σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό 8ετίας. Στα υπόλοιπα blue chips, οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκαν έως 3%.

Ο… πρακτικάριος που φεύγει με κέρδος 55% από την Entersoft

Στο +2% οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τέθηκε στο επίκεντρο των αγοραστών, καθώς τερμάτισε στο +2,06% και τις 1.227 μονάδες, αφήνοντας πίσω την πρόσφατη στασιμότητα.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε δυναμικά στο +4,23% και τα 3,946 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε στο +2,19% και τα 7,46 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο +2,07% και το 1,7245 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έμεινε σταθερή στο 1,80 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,12% και 3.416 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διευρύνθηκε κατά 2,78% και υπερέβη τα 18 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να έπεται στο +2,2% και τα 16,5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Autohellas, Titan, Aegean, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Mytilineos ενισχύθηκαν από 1% έως 1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης διόρθωσε κατά σχεδόν 3%, ενώ οι μετοχές των Cenergy, Lamda και ΕΥΔΑΠ αναδιπλώθηκαν κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,32% και 2.406 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχώρισε θετικά στο +1,7% και τα 5,4 ευρώ, επιστρέφοντας από το -6% του τελευταίου 30ημέρου. Οι μετοχές των Intralot, Alumil, ΑΒΑΞ, Πλαστικά Θράκης και Intrakat ακολούθησαν στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Profile διολίσθησε στο -3,1% και τα 4,3 ευρώ. Παράλληλα, η μετοχή της Epsilon απώλεσε τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 70 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 35 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 97,3 δισ. ευρώ.

Ο υψηλότερος τζίρος

  • Πειραιώς +4,23% 48,7 εκατ. ευρώ
  • Εθνική +2,19% 26,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha +2,07% 12,7 εκατ. ευρώ
  • Eurobank 0% 11,6 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +2,22% 4,6 εκατ. ευρώ

Η μεγαλύτερη άνοδος

  • Q&R +12,20% 299.472 ευρώ
  • Λεβεντέρης(Π) +6,25% 134 ευρώ
  • Δομική Κρήτης +6,12% 69.934 ευρώ
  • Moda +5,63% 19.063 ευρώ
  • Reds +4,87% 2.070 ευρώ

Η εντονότερη πτώση

  • YALCO -10% 881 ευρώ
  • Τρία Άλφα -9,50% 1.409 ευρώ
  • Ακρίτας -7,28% 4.119 ευρώ
  • Παΐρης -6,50% 12 ευρώ
  • Λεβεντέρης(Κ) -6,42% 2.898 ευρώ

Χρηματιστήριο: Ανατροπή στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων – Ποια τράπεζα σκαρφάλωσε στο Νο.2

Ψυχραιμία…

Ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών κατάφερε να ανακτήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αμβλύνοντας εν μέρει την ψυχρολουσία από τις εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan, εν αναμονή και των αποφάσεων της Federal Reserve για το ύψος των επιτοκίων.

Ο Moody’s δεν έκανε τη χάρη στην Ελλάδα και διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας (Ba1), η οποία παραμένει ένα σκαλί κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, με την πολυπόθητη επιστροφή στο investment grade να αναβάλλεται τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan, σε χθεσινή της έκθεση, υποστήριξε ότι το Χρηματιστήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση στις ώριμες αγορές και επομένως, «καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη».

Αυτές οι δύο εξελίξεις, αναμφίβολα, προκάλεσαν μια… παγωμάρα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία εντάθηκε από την προθυμία των επενδυτών να αφομοιώσουν τα ισχυρά κεκτημένα και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του τελευταίου 12μήνου (άνω του 30% για τον Γ.Δ.).

«Η κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 1.430 μονάδες πιθανότατα ετεροχρονίζεται, με το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης της στήριξης της περιοχής των 1370-79 μονάδων να είναι πιθανό» σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο καθιερωμένο report του.

Δεν αναιρείται το θετικό story

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όλα αυτά επ’ ουδενί αναιρούν το θετικό μακροοικονομικό story, το οποίο παραμένει ισχυρό. Άλλωστε, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, το ανοδικό σκέλος της τρέχουσας bull market αναμένεται να εξαντληθεί στην περιοχή των 1.550 – 1.609 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, οι μερισματικές διανομές φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν οι ανακοινώσεις από τις τέσσερις τράπεζες, τη ΔΕΗ κ.α. Ταυτόχρονα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals εξακολουθούν να «ταΐζουν» την αγορά και φυσικά, μην ξεχνάμε τα σενάρια για νέα placements από επιλεγμένες μετοχές.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η διψήφια διόρθωση στη Mytilineos και η βουτιά 40% στην Cairo

Σήμερα η απόφαση της Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, όλη η προσοχή είναι εστιασμένη στη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία στις 20.00 ώρα Ελλάδας θα ανακοινώσει τη νέα απόφαση για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% για ακόμη μία φορά, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός.

Κι αυτό, εύλογα, θέτει εν αμφιβόλω το σύνολο των προβλέψεων για την πορεία χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Με βάση τις προβλέψεις της αγοράς, η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα τον Ιούνιο. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για ακόμη μεγαλύτερη χρονική περίοδο, προς απογοήτευση των επενδυτών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 505 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,50%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κινείται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους S&P 500 – Nasdaq.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)