Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμισή του

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Πάνω από 80% των κριτηρίων του MSCI πληροί το Χ.Α. για την επιστροφή του στις ανεπτυγμένες αγορές

Το τελευταίο μίλι για την αναβάθμισή του σε ώριμη αγορά διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς πληροί πάνω από το 80% των κριτηρίων που έχει θέσει ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης μετοχών και αγορών MSCI.

H αναβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας ήταν ο αρχικός καταλύτης που έφερε την ελληνική αγορά στα «ραντάρ» των διαχειριστών κεφαλαίων και των διεθνών funds. Στη συνέχεια, η ανοδική δυναμική της αγοράς βασίστηκε στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας: Εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, μεγάλα deals εξαγορών και επενδυτικά projects, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία.

Ήδη αναμένεται η Morgan Stanley Capital International να θέσει σε λίστα παρακολούθησης
(«watch list») το Χρηματιστήριο τον προσεχή Απρίλιο, με στόχο η αναβάθμιση να πραγματοποιηθεί το β’ τρίμηνο του 2025.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ώριμη αγορά, καθώς στις 12 Ιουνίου 2024 συμπληρώνονται ακριβώς 11 χρόνια απ’ όταν είχε υποβαθμισθεί το Χ.Α. από τον αμερικανικό οίκο MSCI.

Οι πληροφορίες της «Ν» υποστηρίζουν ότι τον προσεχή Απρίλιο ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης MSCI αναμένεται να θέσει σε λίστα παρακολούθησης («watch list») την Αθήνα για την αναβάθμιση της αγοράς το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Θα ακολουθήσουν FTSE, Dow Jones και FTSE Russel τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της «φήμης» του Χρηματιστηρίου Αθηνών διεθνώς, η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, κάτι που συνεπάγεται ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις εγχώριες εισηγμένες.

Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τον MSCI θα οδηγήσει σε μειωμένη παρουσία των εισηγμένων εταιρειών στον MSCI Greece Standard, από δέκα (όντας μια αναδυόμενη αγορά) σε πέντε με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις και τα αυστηρότερα κριτήρια μεγέθους (με το πέρασμα της εγχώριας αγοράς στον «χάρτη» των ανεπτυγμένων αγορών).

Τα κριτήρια της αναβάθμισης

Ο αμερικανικός οίκος MSCI και ο αγγλικός οίκος FTSE θέτουν ποιοτικά και τεχνικά κριτήρια για να μπορέσει το Χ.Α. να περάσει στην κορυφαία αυτή κατηγορία. Η ελληνική αγορά ήδη πληροί τα ποιοτικά κριτήρια για την αναβάθμιση σε developed market, ωστόσο απομένουν τεχνικά κριτήρια τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν.

  1. Το πρώτο κριτήριο αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας: Το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα πρέπει να είναι 25% πάνω από το όριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις χώρες υψηλού εισοδήματος (στα 13.000 δολ.) για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Αυτό το κριτήριο η Ελλάδα το ικανοποιεί.
  2. Το δεύτερο κριτήριο αφορά την προσβασιμότητα της αγοράς: Να είναι ανοιχτή σε ξένη ιδιοκτησία μετοχών, να υπάρχει ευκολία ροής κεφαλαίου, αποτελεσματικότητα του λειτουργικού πλαισίου, διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων και σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου. Η Ελλάδα έχει έδαφος να καλύψει ακόμα, ειδικά στο λειτουργικό πλαίσιο του δανεισμού μετοχών και του short selling.
  3. Τελευταίο κριτήριο είναι η αγορά να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις μεγέθους και ρευστότητας. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η ετήσια μέση αξία συναλλαγών (δείκτης ATVR) θα πρέπει να διαμορφώνεται στο 20% τουλάχιστον, κάτι που η ελληνική αγορά το ικανοποιεί. Σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τουλάχιστον πέντε εισηγμένες πρέπει να πληρούν τα κριτήρια συνολικής κεφαλαιοποίησης και κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float). Ο οίκος MSCI, για παράδειγμα, τα τοποθετεί στα 4,278 δισ. δολ. και στα 2,139 δισ. δολ. αντίστοιχα.