Skip to main content

Χρηματιστήριο: Θέλει να επανέλθει στις 1.400 μονάδες – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

INTIME – NEWS

Ήπια κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων προσπαθεί να ανακτήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επενδυτική ψυχολογία βελτιώνεται και τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να παρέχουν στηρίγματα.

Παρότι η «ζημιά» της Δευτέρας δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη, ο Γενικός Δείκτης επιθυμεί να πετύχει τη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο. Και σίγουρα η επαναφορά των αγοραστών στις τράπεζες συνδράμει σημαντικά.

Την ίδια στιγμή, τα ευοίωνα οικονομικά μεγέθη 12μηνου των Aegean και Titan επιβεβαιώνουν τις υψηλές προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα, ενώ το απόγευμα περιμένουμε και τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,44% και διαμορφώνεται στις 1.402,45 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.395,86 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται στις έξι μονάδες (από 1.398,60 έως 1.404,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, Aegean και ΟΠΑΠ κερδίζουν έως 2%, ενώ η μετοχή της Titan ενισχύεται άνω των 25,5 ευρώ. Στις τράπεζες, με εξαίρεση την Πειραιώς, η οποία αναδιπλώνεται στα 3,95 ευρώ, οι υπόλοιπες εμφανίζουν μικρή άνοδο κάτω του +1%.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να βάλει «φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί, καθώς ενισχύεται οριακά στο +0,23% και τις 1.196 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί για 5η διαδοχική ημέρα, αναδιπλούμενη στο -0,8% και τα 3,958 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,93% και το 1,682 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διευρύνεται στο +0,56% και το 1,784 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +0,20% και τα 7,014 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,48% και 3.384 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται δυναμικά κατά 2,2% και επιστρέφει άνω των 17 ευρώ. Aegean και Titan ακολουθούν στο +1,5%, ενώ οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΟΤΕ, Titan, Helleniq Energy, Coca – Cola και Cenergy σημειώνουν άνοδο άνω του 0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,32% και 2.382 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει στο +3,95% και το ιστορικό υψηλό των 11,8 ευρώ. ΑΒΑΞ και Αλουμύλ διευρύνονται κατά τουλάχιστον 2%, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής και Profile να κερδίζουν από +1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Dimand – Intrakat – ΟΛΠ περιορίζονται κατά έως 0,8%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,7 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι τζίροι – μαμούθ στην Πειραιώς και η μικρή… καθυστέρηση στην Aegean

Βήμα προς τις 1.400

Ένα δεύτερο βήμα προς το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων προσπαθεί να κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δείχνουν πρόθυμοι να αποκαταστήσουν την… τάξη, επαναφέροντας τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη άνω των κρίσιμων επιπέδων.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όλο το ενδιαφέρον εστιάζει στις τράπεζες, οι οποίες έχουν αισίως συμπληρώσει τέσσερις καθοδικές συνεδριάσεις, με τον κλαδικό δείκτη να αναδιπλώνεται από τα πολυετή υψηλά των 1.267 μονάδων στις 1.193 μονάδες (απώλειες άνω του 5%).

Εφόσον, οι τράπεζες κατορθώσουν να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος, τότε αυτό θα συνδράμει και την υπόλοιπη αγορά να υπερβεί εκ νέου τις 1.400 μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιλεκτικά στηρίγματα από τα υπόλοιπα blue chips.

Σε κάθε περίπτωση, οι 1.380 μονάδες παραμένουν μια ισχυρή στήριξη για την Γενικό Δείκτη, ενώ το επόμενο στήριγμα ακολουθεί στις 1.360 μονάδες. Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη τάση, εξακολουθεί να είναι θετική, έχοντας μαξιλαράκι τουλάχιστον 100 μονάδων από τον εκθετικό και τον απλό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Πειραιώς – Aegean -Titan – ΟΠΑΠ

Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή επικεντρώνεται στην Τρ. Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί να κάνει τζίρους – μαμούθ. Χθες είδαμε αρκετούς Έλληνες να σπεύδουν κάπως… άτσαλα να περικόψουν την πλεονάζουσα θέση, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών από την πρόσφατη δημόσια προσφορά. Ωστόσο, ένα μπαράζ αγοραστικών εντολών προς το τέλος της συνεδρίασης είχε ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των απωλειών και τη σταθεροποίηση της μετοχής κοντά στα 4 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το fund Helikon, το οποίο μέχρι πρότινος διατηρούσε το 9% των μετοχών, πούλησε ένα μεγάλο μέρος της συμμετοχής του, με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτει μερίδιο κάτω του 5%. Κι όλα αυτά, ενόσω την Παρασκευή έχουμε την αλλαγή στάθμισης της μετοχής στους δείκτης του FTSE Russell.

Μεγάλου: Η επέτειος, το ολικό… make-over και το ράλι 450% στην Πειραιώς

Από εκεί και πέρα, τα εντυπωσιακά μεγέθη της Aegean για το 12μηνο του 2023 (καθαρά κέρδη 168 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με το ικανοποιητικό μέρισμα (0,75 ευρώ/μετοχή), παρέχουν επαρκή στήριξη στη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας.

Πριν λίγο, δε, οικονομικά αποτελέσματα δημοσίευσε και η Titan, η οποία πέτυχε καθαρά κέρδη 268 εκατ. ευρώ, τα οποία οδήγησαν στην πρόταση για μέρισμα 0,85 ευρώ/μετοχή. Το απόγευμα, τέλος, είναι η σειρά του ΟΠΑΠ να ανακοινώσει μεγέθη για το προηγούμενο 12μηνο.

Νέα ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, παρότι ο πληθωρισμός «τσίμπησε» ελαφρώς στις ΗΠΑ (3,2% τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο), οι μετοχές παγκοσμίως βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά. Αυτό δίνει σήμερα την ευκαιρία στους επενδυτές να πάρουν ορισμένες ανάσες και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 506 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street εμφανίζουν ανεπαίσθητες μεταβολές.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)