Skip to main content

Άνοδος στη Wall παρά τον υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό

REUTERS/Brendan McDermid

Οι επενδυτές δεν ανησυχούν ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον Ιούνιο

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου σε ετήσια βάση, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο με τους επενδυτές να αγοράζουν ξανά μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως Nvidia και Meta Platforms.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 235,83 μονάδες ή 0,61% για να κλείσει στις 39.005,49 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,12% για να τερματίσει στις 5.175,27 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο κλείσιμο ρεκόρ της 7ης Μαρτίου. Κέρδη 1,54% παρουσίασε και ο Νasdaq κλείνοντας στις 16.265,64 μονάδες.

Η μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε περισσότερο από 7%, της Microsoft 2,6%, ενώ της Meta κατά 3,3%. Η Oracle έκανε άλμα άνω του 11% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς.

Εκτός τεχνολογίας, από τους μεγάλους χαμένους είναι η Boeing, η μετοχή της οποίας υποχωρεί φέτος 30%.

«Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τι θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς, καθώς τα κέρδη, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο Σκάιλερ Βέιναρντ, επικεφαλής επενδύσεων της Regan Capital.

Ο ιδρυτής της Citadel Κέν Γκρίφιν εκτιμά ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να κινηθεί αργά στη μείωση των επιτοκίων για να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αντιστρέψει ξανά την πολιτική της. «Το να σταματήσει και εν συνεχεία να αλλάξει κατεύθυνση στη νομισματική πολιτική της αυξάνοντας τα επιτόκια, αυτό θα ήταν το πιο καταστροφικό σενάριο. Επομένως, θα πρέπει να προχωρήσει λίγο πιο αργά απ΄ ό,τι αναμένουν οι επενδυτές».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,2% σε ετήσια, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν ότι θα παρέμενε σταθερός στο 3,1% Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε 0,4% συγκριτικά με τις προβλέψεις για αύξηση 0,3%, ενώ σε ετήσια βάση κινήθηκε στο 3,8%.

Οι επενδυτές δεν ανησυχούν ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον Ιούνιο. Άλλωστε και η ίδια η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει ότι ο δρόμος προς το στόχο του 2% δεν θα είναι ομαλός», σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγο Τζέφρι Ρόουτς της LPL Financial.

«Η εμπειρία του πληθωρισμού μοιάζει λίγο με το συγκεντρωτισμό που παρατηρείται σήμερα στην αγορά μετοχών. Εξαιρουμένου του κόστους στέγασης και των τιμών βενζίνης, ο πληθωρισμός θα ήταν χαμηλότερος», εξηγεί ο Κόουτς.

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα στοιχεία για τις τιμές παραγωγή που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας όπως και στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα.